🇬🇷 🇬🇧
Πληροφορίες για τη Σαντορίνη:


LineΟδηγός ξενοδοχείων Σαντορίνης

Χρήσιμα για τη Σαντορίνη:Έκταση:

Η Σαντορίνη έχει έκταση 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κλίμα / Καιρός:

Η Σαντορίνη και η Ανάφη είναι οι μόνες περιοχές (νησιά) στην Ευρώπη τα οποία χαρακτηρίζει ένα ζεστό κλίμα της ερήμου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης κλίματος του Κόπεν.

Η ιδιομορφία του κλίματος της Σαντορίνης θα λέγαμε ότι χωρίζεται σε δύο εποχές:

Από Απρίλιο έως Οκτώβριο είναι η ζεστή και ξηρή περίοδο της Σαντορίνης ενώ το κρύο και η εποχή των βροχών διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Ωστόσο καλό θα ήταν επίσης να γνωρίζετε ότι μερικές φορές κατά τη θερινή περίοδο είτε το βράδυ είτε κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι στη Σαντορίνη με κάποιους πολύ ισχυρούς (ενίοτε και ενοχλητικούς) ανέμους.


Οικονομία:

Η οικονομική ζωή της Σαντορίνης πριν από το 1960, όταν άρχισε σταδιακά η κίνηση ξένων επισκεπτών στο νησί για τουριστικούς λόγους, βασιζόταν στις καλλιέργειες και στο εμπόριο.

Μέχρι σήμερα η αμπελοκαλλιέργεια (αφού η Σαντορίνη εξάγει κρασί σε ποσοστό 85%) αποτελεί σημαντικό τομέα αγροτικής παραγωγής στη Σαντορίνη αλλά όχι και τον σημαντικότερο.

Πλέον η οικονομική άνθιση του νησιού οφείλεται στην υπέρμετρη (ετησίως) τουριστική προσέλευση και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που απορρέουν από τον τουρισμό του.


Χλωρίδα:

Στη Σαντορίνη συναντάμε ενδείξεις Μεσογειακής χλωρίδας.
Στα τοιχώματα της καλδέρας έχουμε μοναδικά απολιθώματα από φοίνικες, φιστικιές και ελιές.Τα διάσημα χωριά της Σαντορίνης:

Όλα τα χωριό που βλέπουν τη καλδέρα. Από αυτά ξεχωρίζουν: Τα Φηρά (η Χώρα του νησιού,) η Οία, το Ημεροβίγλι και το Ακρωτήρι.

Επίσης ιδιαίτερη ομορφιά έχει ο Πύργος ενώ η Περίσσα και ο Περίβολος είναι γνωστά για οικονομικότερα καταλύματα και τα πολλά καφέ - μπαρ - εστιατόρια που προσφέρουν στους επισκέπτες τους, κατά μήκος της τεράστιας μαύρης παραλίας τους.


Γεωργικές καλλιέργειες:

Αμπέλια, τοπικά ντοματάκια, αγγούρια, φάβα.Γεωγραφία:

Η Σαντορίνη βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο, περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης.Ιστορία:

Το 726 μ.Χ. έγινε έκρηξη στη βορειανατολική πλευρά της Παλαιάς Καμένης η οποία θεωρήθηκε σαν δείγμα θεϊκής οργής κατά του εικονομάχου βυζαντινού αυτοκράτορα Λέοντος Γ του 'Ίσαυρου.
Με αυτή την αφορμή υποκινήθηκε (ένα χρόνο αργότερα) εξέγερση στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων από τους αντιπάλους του.


Πληθυσμός:

Η Σαντορίνη επισήμως έχει 15.250 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του 2011).
Στην τωρινή πραγματικότητα και λόγω της αύξησης των επαγγελματικών ευκαιριών που προσφέρει οι ιλιγγιώδης άνοδος του ετήσιου τουρισμού, οι μόνιμοι κάτοικοι της Σαντορίνης υπολογίζονται σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Σαντορίνης είναι το ηφαίστειό της και η ιστορία γύρω από αυτό.


Πληροφορίες για το ηφαίστειο της Σαντορίνης:

Η Σαντορίνη ως γνωστόν είναι παγκοσμίως γνωστή για την ιδιομορφία τους φυσικού τοπίου η οποία προέρχεται από το ηφαίστειο της.
Η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα ήταν το έτος 1950.

Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι:

Η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (ενεργό) (1650 μ.Χ.), τα Χριστιανά νησιά.

Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο.

Η Σαντορίνη καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη.

Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος.

Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου από τη Μινωική έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε καλδέρα (καλντέρα) της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.

Στο θαλάσσιο χάσμα που σχηματίστηκε μεταξύ Θήρας και Θηρασίας, που έχει βάθος 1.500 μέτρων, κατά καιρούς βγήκαν στην επιφάνεια ηφαιστειακοί κώνοι που σχημάτισαν τα εξής νησιά: την Παλαιά, τη Μικρή και τη Νέα Καμένη, την Καμένη Γεωργίου του Α', την Καμένη του Φουκέ, την Αφρόσσα και τη Δάφνη.

Όλα αυτά τα νησιά μεγάλωναν σιγά-σιγά και ενώθηκαν, εκτός από την Παλαιά Καμένη.


Το όνομα της Σαντορίνης:

Η Σαντορίνη, Θήρα ή Στρογγύλη (παλαιότερη ονομασία) - Το όνομα της νήσου “Θήρα” προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα που από τη Σπάρτη προερχόμενος αποίκησε πρώτος τη νήσο αυτή.

Το δε όνομα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, που βρίσκεται στη σημερινή περιοχή της Περίσσας πίσω από τον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού (την αποκάλεσαν Σάντα Ιρίνα), η οποία υπήρχε στο νησί.

Η Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα μικρό κυκλικό αρχιπέλαγος νησιών που φέρει το ίδιο όνομα και είναι το απομεινάρι μιας ηφαιστειακής καλντέρα.

Αποτελεί το νοτιότερο νησί της ομάδας των Κυκλάδων, με έκταση περίπου 73 km2 (28 τετραγωνικά μίλια) και το 2011 η επίσημη απογραφή πληθυσμού καταχώρησε 15.550 κατοίκους.

Ο δήμος της Σαντορίνης αποτελείται από τα κατοικημένα νησιά Σαντορίνη και Θηρασία και τα ακατοίκητα νησιά Νέα Καμένη, Παλαιά Καμένη, το Ασπρονήσι και Χριστιάνα. Η συνολική έκταση της Σαντορίνης είναι 76,19 km2 (34.990 sq mi).
Η Σαντορίνη είναι μέρος της περιφερειακής μονάδας της Θήρας.


Το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης:

Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμάρι και δίπλα στην περιοχή Μονόλιθος, προσφέρουν με αεροπλάνα τους τακτικές πτήσεις από την Αθήνα η Ολυμπιακή Αεροπορία και η Aegean Airlines, καθώς και τσάρτερ από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Η διάρκεια της αεροπορικής πτήσης από Αθήνα προς Σαντορίνη είναι περίπου 30 λεπτά.

Από το αεροδρόμιο υπάρχουν τοπικά λεωφορεία για τα Φηρά, όπου μπορείτε να αλλάξετε δρομολόγια για τα λεωφορεία σε άλλες πόλεις.

Τα ταξί είναι συνήθως περιμένουν στο αεροδρόμιο, αλλά ο ανταγωνισμός με τους άλλους επιβάτες για να βρείτε ταξί μπορεί να είναι έντονος.

Πολλά ξενοδοχεία στη Σαντορίνη προσφέρουν μεταφορά από το αεροδρόμιο, συνήθως έναντι αμοιβής η οποία συνήθως ξεπερνάει το κόστος μεταφοράς που θα σας χρεώσει ένα τοπικό ταξί.

Μην ξεχνάτε όμως πάντα να είστε ενημερωμένοι για το κόστος της διαδρομής πριν μπείτε στο ταξί.


Σας ευχόμαστε: Καλό Ταξίδι στη μαγευτική Σαντορίνη!


GReek Tourist Guides in Santorini
Ευχαριστούμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σαντορίνης για την στήριξη της και την παροχή μέρους του πληροφοριακού υλικού.

Visit Santorini, Photo: visitgreece.gr
Visit Santorini, Photo: visitgreece.gr
Visit Santorini Photo: visitgreece.gr

Σαντορίνη:
Τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα της ΣαντορίνηςΣτην Σαντορίνη θα βρεις:

Τοπικό κρασί, τοπικές ντομάτες, τοπική φάβα και πολλές παραδοσιακές συνταγές με όλα αυτά τα υλικά.


· Τοπικό κρασί Σαντορίνης:

Σήμερα ο αμπελώνας της Σαντορίνης αποτελεί τον πλέον παραδοσιακό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.

Άνυδρος με μόνη δροσιά τις λίγες βροχές του χειμώνα και την νυχτερινή υγρασία του καλοκαιριού που προέρχεται από την εξάτμιση της καλντέρας και την οποία αποθηκεύει η κίσσηρη του εδάφους.

Οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα οι ισχυροί άνεμοι υποχρέωσαν τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν ένα μοναδικό χαμηλό σχήμα κλαδέματος, σαν καλάθι, προκειμένου να προφυλάσσονται τα σταφύλια, τόσο από τον άνεμο όσο και από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

Η έκταση του αμπελώνα της Σαντορίνης σήμερα είναι 14.000 στρέμματα και η απόδοσή του είναι περίπου 500 κιλά/στρέμμα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του αμπελώνα της Σαντορίνης είναι ο ποικιλιακός της πλούτος.

Αποτελεί μια μεγάλη αμπελογραφική συλλογή, αφού διασώζει περισσότερες από 50 ποικιλίες αμπέλου ορισμένες από τις οποίες είναι σπάνιες και έχουν μοναδικά αμπελογραφικά και οινολογικά χαρακτηριστικά.

Βασική ποικιλία του αμπελώνα είναι το Ασύρτικο - η καλύτερη κατά πολλούς ποικιλία, λευκή ποικιλία σ’ ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, η οποία στο ιδιόμορφο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της Σαντορίνης έχει προσαρμοστεί τέλεια και δίνει προϊόντα με ξεχωριστά αρωματικά χαρακτηριστικά.

Το Ασύρτικο συμπληρώνουν οι δύο άλλες βασικές λευκές ποικιλίες του αμπελώνα, το Αθήρι και το Αϊδάνι, από την συνοινοποίηση των οποίων προκύπτει το Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος λευκό ξηρό (ΟΠΑΠ) Σαντορίνης.

Άλλες λευκές ποικιλίες αμπέλου που φιλοξενούνται στον αμπελώνα της Σαντορίνης είναι η Αγριογλυκάδα, το Ασπροβουδόματο, η Ασπρούδα Σαντορίνης, η Γαϊδουριά, η Άσπρη Βάφτρα, η Ασπρομαντηλαριά, η Γλυκάδα, το Κρητικό, το Ποταμίσι, το Πλατάνι, το Κατσανό, το Φλασκασύρτικο, ο Σταυραχιώτης.

Από τις ερυθρές ποικιλίες κρασιού της Σαντορίνης ξεχωρίζουν η Αιγαιοπελαγίτικη Μαντηλαριά η οποία κατέχει τη πιο σημαντική θέση στον αμπελώνα της Σαντορίνης και πλαισιώνεται από το Μαυράθηρο, τη Βάφτρα, το Βουδόματο, το Μαυροτράγανο, το Σιδερίτη, τη Γλυκάδα την κόκκινη, το μαύρο Αϊδάνι.

Χάρη στη μεγάλη παράδοση του νησιού στο χώρο του κρασιού τα οινοποιεία που λειτουργούν ειναι πολλά.

Τέλος η Σαντορίνη σας καλεί να δοκιμάσετε το φημισμένο κρασί παγκόσμιας εμβέλειας με μια γλυκιά μοναδικότητα στη γεύση, που ακούει στο όνομα Vinsanto (από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Αηδάνι).


• ΦΑΓΗΤΟ:

Παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης


Παραδοσιακά - νόστιμα, τοπικά προϊόντα Σαντορίνης:

Τα προϊόντα που παράγονται στο ηφαιστειακό έδαφος της Σαντορίνης, είναι πολύ νόστιμα. Δοκιμάστε το ντοματάκι Σαντορίνης που ονομάζεται Άνυδρο (άνυδρο), την φάβα (φάβα), την κάπαρη, τη λευκή μελιτζάνα, τα καλτσούνια αλλά και πολλά πιάτα από την παραδοσιακή κουζίνα, όπως ντοματοκεφτέδες (ή ψευτοκεφτέδες).


Ντοματάκι Σαντορίνης:

Το ντοματάκι Σαντορίνης είναι μία μικρή ποικιλία τομάτας που προέρχεται από το νησί της Σαντορίνης. Κατακόκκινο, ζουμάτο και αρωματικό είναι ο βασιλιάς της ντόπιας παραδοσιακής σαλάτας με κρίθινο παξιμάδι, κατσούνι (ξερικό αγγουράκι), κάππαρη και χλωρό κατσικίσιο τυρί.

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή ντομάτας στην Σαντορίνη έχει μειωθεί.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι του νησιού ασχολούνται περισσότερο με τον τουρισμό παρά με την γεωργία.


Φάβα Σαντορίνης:

Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια.

Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά στη γεύση ενώ την ιδιαίτερη γεύση της, την χρωστάει στο μικροκλίμα και τη σύνθεση του εδάφους της Σαντορίνης.

Η φάβα Σαντορίνης χαρακτηρίζεται προϊόν Π.Ο.Π. και κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα ελληνικά προϊόντα.
Γευτείτε τη φρεσκοβρασμένη με μόνο τα αρώματά της και λίγο λαδάκι ως ορεκτικό.

«Παντρεμένη» με ντομάτα, κρεμμυδάκια και κάπαρη, με σάλτσα από μελιτζάνα ή με κομματάκια χοιρινού ως κανονικό γεύμα:

Φαβατόσουπα, κεφτεδάκια φάβας, φαβατόρυζο, φάβα στις ομελέτες.
Φάβα παντού!


Λευκή Μελιτζάνα Σαντορίνης:

Λευκές στο χρώμα και γλυκιές στη γεύση (δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα) οι μελιτζάνες της Σαντορίνης είναι κάτι που πρέπει να δοκιμάστε και πιθανόν θα σας δοθεί η ευκαιρία σε κάποιο παραδοσιακό πιάτο από τα αναρίθμητα εστιατόρια του νησιού.


Κατσούνι Σαντορίνης:

Τοπική παραδοσιακή ποικιλία αγγουριού, η οποία αν δεν μαζευτεί όταν είναι πράσινο αλλά όταν μετατραπεί σε κίτρινο προσδίδει μια γλυκιά γεύση πολύ κοντά στην γεύση που έχει το πεπόνι.


• ΦΑΓΗΤΟ: Άλλα τοπικά πιάτα - Παραδοσιακές συνταγές Σαντορίνης:

Παραδοσιακές συνταγές:,

Μπραντάδα (παραδοσιακή συνταγή με φρέσκο ψάρι),
Κοσκοσέλα (παραδοσιακή συνταγή Στραπατσάδας),
Σαντορινιό (παραδοσιακό φαγητό της Σαντορίνης),
Σγουγκάτο (παραδοσιακό φαγητό με κρέας),
Τσουνιστή (ή παραδοσιακή Μανέστρα),
και τα Μελιτίνια (πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις σε γλυκό που έρχονται μαζί με το Πάσχα και περιέχουν μυζήθρα).

Σαντορίνη: - Μίνι οδηγός διακοπώνΑνακάλυψε το μαγευτικό νησί της Σαντορίνης!

Ημερήσια εκδρομή / επίσκεψη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης:

Τα καραβάκια που κάνουν εκδρομές στο ηφαίστεια ξεκινούν συνήθως από τον Γιαλό κάτω από τα Φηρά (παλιό λιμάνι), τον Αθηνιό (νέο λιμάνι) και το Αμμούδι, κάτω από την Οία.

Θα πάτε πρώτα στη Νέα Καμένη όπου μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Πρέπει να ξέρετε ότι το καλοκαίρι η διαδρομή δεν είναι εύκολη, ειδικά εάν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση (φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, καπέλο, αθλητικά παπούτσια και αντηλιακό).
Το μονοπάτι είναι σε αρκετά σημεία ανηφορικό και το έδαφος σαθρό.

Πάντως, η μεγαλειώδης θέα προς την Καλντέρα και τους οικισμούς της από όλα τα σημεία της νησίδας, θα σας αποζημιώσει για τον κόπο σας.

Στη συνέχεια θα πάτε στην Παλαιά Καμένη με τις Θερμές Πηγές.
Αν θέλετε μπορείτε να κολυμπήσετε:
Τα νερά έχουν χρώμα κιτρινωπό, θερμοκρασία 5 βαθμούς υψηλότερη από την υπόλοιπη θάλασσα και η μυρωδιά του θειαφιού είναι έντονη.

Στην Παλιά Καμένη μπορείτε επίσης να απλώσετε στο σώμα σας την ιαματική λάσπη.
Να ξέρετε πάντως αν το αποφασίσετε ότι η μυρωδιά του θειαφιού και το χρώμα από τα δάχτυλά σας θα αργήσουν να φύγουν.
Επόμενος προορισμός είναι το νησάκι της Θηρασιάς.
Βρίσκεται στα δυτικά της Σαντορίνης και απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας.
Έχει έκταση 9,246 τ.χλμ. και πληθυσμό 319 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, διοικητικά ανήκει στον Δήμο Θήρας.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Μανωλάς και λιμάνι του η Ρίβα.

Τέλος η ημερήσια εκδρομή σας στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, ολοκληρώνεται το απόγευμα.
Τα πλοία κάνουν ένα πέρασμα κάτω από την Οία και επιστρέφουν ταξιδεύοντας κατά μήκος της εντυπωσιακής Καλντέρας.

Όλα τα χωριά της Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα με ξεχωριστή προσωπικότητα το καθένα τους:


ΦΗΡΑ:

Τα Φηρά (χειμώνα για τους ντόπιους και καλοκαίρι για τους χιλιάδες επισκέπτες) είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής, της βραδινής διασκέδασης, των αγορών.

Διαθέτουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ, χρυσοχοεία, γκαλερί, μαγαζιά με είδη δώρων, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, τράπεζες με ΑΤΜ, φαρμακεία, café, μπαρ, clubs, εστιατόρια, ταξιδιωτικά γραφεία κ.α.

Εδώ θα βρείτε, επίσης, τα σημαντικότερα μουσεία της Σαντορίνης.

Santorini - Σαντορίνη Photo: LilyWasHere.gr


Ημεροβίγλι (ή Μεροβίγλι):

Το χωριό / οικισμός Ημεροβίγλι έχει κτιστεί γραμμικά πάνω στο χείλος της Καλντέρας, στο ψηλότερο σημείο της και προσφέρει μεγαλειώδη θέα στο ηφαίστειο.

Απέχει μόλις 3 χλμ. από τα Φηρά και μπορείτε να έρθετε από τον ασφαλτόδρομο ή να περπατήσετε στο παλιό μονοπάτι που ενώνει το Ημεροβίγλι με το Φηροστεφάνι και τα Φηρά, θαυμάζοντας το υποβλητικό τοπίο.

Η λέξη Ημεροβίγλι προέρχεται από τις λέξεις ημέρα + βίγλα, επειδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας.
Είναι πιθανό εδώ να βρισκόταν παρατηρητήριο ημέρας για να εντοπίζουν τα πειρατικά πλοία.

Το Ημεροβίγλι έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, είναι γαλήνιο και προσελκύει, όπως και οι άλλοι οικισμοί της Καλντέρας, τουρισμό υψηλών προδιαγραφών.

Λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες και υπάρχουν μίνι μάρκετ, γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων.


Αρχαιολογικός χώρος με την ανασκαφή Προϊστορικού οικισμού Ακρωτηρίου:

Το Καστέλι στο Ακρωτήρι φαίνεται ότι κτίστηκε στη διάρκεια του πρώτου αιώνα της Ενετοκρατίας.

Σήμερα το Καστέλι ξεχωρίζει στην κορυφή του οικισμού του Ακρωτηρίου και περιβάλλεται από ομάδες παλιών σπιτιών και νεόκτιστων.

Ο Γουλάς (πύργος) ήταν στο κέντρο του κάστρου.

Η τελευταία φάση της εξέλιξής του σωζόταν σε καλή κατάσταση μέχρι τον σεισμό της 9ης Ιουλίου του 1956.

Το τείχος γύρω του το σχημάτιζαν οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών.

Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ακολουθούσαν αναγεννησιακά πρότυπα.


Ο φάρος του Ακρωτηρίου:

Από ασφαλτωμένο δρόμο 3 χλμ. που οδηγεί και στην Κόκκινη παραλία (υπάρχει σήμανση λίγο πριν μπείτε στον οικισμό) θα πάτε στο ακρωτήριο που ορίζει το δυτικότερο άκρο του νησιού, όπου δεσπόζει ο φάρος.

Την ώρα του ηλιοβασιλέματος θα απολαύσετε ένα θέαμα μοναδικό.

Στο χωριό του Ακρωτηρίου θα βρείτε μίνι μάρκετ και ταβερνάκια.

Γύρω από τον οικισμό και μέσα σε αυτόν, υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην παραλία λειτουργούν εστιατόρια.

Ο φάρος του Ακρωτηρίου είναι ένας από τους ωραιότερους των Κυκλάδων.
Κατασκευάστηκε το 1892 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Το ύψος του πύργου του είναι 10 μέτρα.

Ανακαινίστηκε το 1925, διέκοψε τη λειτουργία του στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και άρχισε να λειτουργεί πάλι το 1945. Ηλεκτροδοτήθηκε το 1983 και έγινε αυτόματος το 1988.

Νότια του φάρου υπάρχει αγκυροβόλιο προστατευμένο από τους βόρειους ανέμους.


Οία:

Η Οία είναι ένας από τους πιο διάσημους προορισμούς, γνωστή σε όλο τον κόσμο για το ηλιοβασίλεμα της και τα υπόσκαφα κτίσματά της που εκτείνονται πάνω από την παραλία στο Αμμούδι και την Αρμένη, μέχρι τη γειτονιά του Περίβολα.

Στην Οία θα βρείτε όμορφα πολυτελή ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφέ, καταστήματα.

Ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς είναι, όλη την ημέρα και μέχρι τη ηλιοβασίλεμα γεμίζει με επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.

Τα βράδια στην Οία, ωστόσο, παραμένουν γαλήνια και είναι πραγματική απόλαυση να περπατά κανείς στον κεντρικό μαρμαροστρωμένο δρόμο της, χαζεύοντας το θαυμαστό οικισμό, εξαίσια φωτισμένο.


Χωριό Πύργος:

Η μεσαιωνική Σαντορίνη ζωντανεύει στο ωραίο αυτό χωριό το οποίο το 1995 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο».

Ο Πύργος απέχει 7,5 χλμ. από τα Φηρά, προς τα ανατολικά.

Χάρη στους 600 μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα μαγαζιά τους, τα αμπέλια, τις αγροτικές δουλειές, είναι από τα μέρη του νησιού που παραμένουν όλο ζωή, χειμώνα–καλοκαίρι.

Κοντά στον οικισμό βρίσκονται τα οινοποιεία της Santo Wines και του Χατζηδάκη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 διοργανώθηκε στον Πύργο η πρώτη Biennale of the Arts santorinibiennale.gr

Στον Πύργο λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και ταβέρνες, καφενεία, μίνι μάρκετ και άλλα καταστήματα. Επίσης, το Πολιτιστικό Χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε».

Όσοι αγαπούν το περπάτημα μπορούν, εκτός από τα καλντερίμια, να εξερευνήσουν και τη γύρω φύση, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που οδηγεί από τον Πύργο στο Εμπορείο (1 ώρα και 30 λεπτά).


Με ιστιοπλοϊκό γύρω από την καλντέρα:

Μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα με τους φίλους σας και να απολαύσετε μια ιδιωτική ξενάγηση.

Αν θαυμάσετε από το εσωτερικό της καλντέρας την Σαντορίνη, θα αποκτήσετε μια αξέχαστη εμπειρία.

Ακόμα κι αν φτάσετε στο νησί με πλοίο ή κρουαζιερόπλοιο το απόγευμα, αυτή η μαγευτική θέα θα σας αφήσει άφωνους.

Το φως του ηλιοβασιλέματος προσθέτει περισσότερο χρώμα στην εικόνα και θα έχετε την αίσθηση ότι είστε πλέουν σε ολόκληρο το κέντρο του κρατήρα.


Τα χωριά της Σαντορίνης:

(από το Ακρωτήρι μέχρι και τον Γουλά)

Στα χωριά Βόθωνας και Καρτεράδος, θα θαυμάσετε πέτρινα σπίτια και πολύ όμορφες εκκλησίες.

Το χωριό Εμποριό και το μεσαιωνικό χωριό Καστέλι είναι πολύ καλά διατηρημένα.

Στην Επισκοπή (μέσα Γωνία) θα θαυμάσετε την εκκλησίας της Παναγίας της Επισκοπής.

Στο χωριό Έξω Γωνιά θα απολαύσετε μαγευτική θέα προς το Αιγαίο.

Στο Μεγαλοχώρι θα δείτε παλιά παραδοσιακά αρχοντικά και εκκλησίες.

Στη Φοινικιά το γραφικό χωριό δίπλα στην Οία το οποίο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του και είναι γεμάτο με παλιά αποστακτήρια που ονομάζονται καννάβες.
Σαντορίνη: Τι να δεις στο νησί

(Μουσεία, αξιοθέατα, εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια)Τα μουσεία της Σαντορίνης:

Η πολιτιστική υποδομή της Σαντορίνης, λαμπρύνεται από μουσεία με παγκόσμια εμβέλεια, σημεία αναφοράς σε μια ολοκληρωμένη επίσκεψη στο νησί.

Δεσπόζει φυσικά το 1). Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, ένα από τα σπουδαιότερα προϊστορικά μουσεία της χώρας.

Μέσα από μια μοντέρνα μουσειολογική προσέγγιση αναδεικνύεται η προϊστορική πόλη στο Ακρωτήρι και τα πλούσια ευρήματά της (χάλκινα σκεύη, εργαλεία και όπλα, γύψινα εκμαγεία επίπλων, πινακίδες της Γραμμικής Α) ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι περιδιαβαίνει στον προϊστορικό οικισμό λίγο πριν από την οριστική ερήμωσή του λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου.

Επιπλέον στο 2). Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» συναρπάζει με την πρωτοτυπία της η έκθεση σε φυσικό μέγεθος των τρισδιάστατων φωτογραφικών αναπαραγωγών των τοιχογραφιών στο Ακρωτήρι, μια σπάνια ευκαιρία για όποιον θέλει να παρατηρήσει από κοντά το σπάνιο αυτό εικονογραφικό σύνολο.

3). Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά αποτυπώνει με διαύγεια και επιστημονική επάρκεια την ανθρώπινη παρουσία στο νησί από την αυγή των ιστορικών χρόνων, με την άφιξη των Δωριέων αποίκων, μέχρι και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, τη μακραίωνη ιστορία του νησιού υπογραμμίζουν οι σπουδαίες συλλογές γλυπτών και επιγραφών, καθώς και τα μοναδικά πήλινα ειδώλια και γραπτά αγγεία.

Σε υπόσκαφο κτίσμα του 1861 στεγάζεται 4). το Λαογραφικό Μουσείο στο Κοντοχώρι, όπου παρουσιάζονται με σεβασμό στην παράδοση χαρακτηριστικές εικόνες του λαϊκού μας πολιτισμού, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των επισκεπτών λησμονημένα επαγγέλματα, όπως του σιδερά, του τσαγκάρη, του μαραγκού, ενώ σπουδαία είναι και η έκθεση με λιθογραφίες, χειρόγραφα και παλιά βιβλία.

Στην Οία μπορεί να επισκεφτεί κανείς το εξαιρετικά ενδιαφέρον 5). Ναυτικό Μουσείο του νησιού που φωτίζει τη συμβολή της Σαντορίνης στην ένδοξη ναυτική ιστορία της χώρας.
Σε ένα υπέροχο καπετανόσπιτο του 19ου αι. φιλοξενούνται σπάνια αντικείμενα, ιδιοκτησία των μεγάλων καραβοκύρηδων (σεντούκια, ναυτικός εξοπλισμός, μακέτες και μοντέλα πλοίων), καθώς και μια καταπληκτική συλλογή χαρτών και φωτογραφιών.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναδικό στο είδος του 6). υπόσκαφο Μουσείο Οίνου σε μια καταπληκτική έκθεση - 8 μέτρα κάτω από τη γη, παρουσιάζεται η ιστορία του κρασιού στη Σαντορίνη, καθώς και η καθημερινότητα των ντόπιων αμπελουργών.
Στα highlights του μουσείου το σύστημα προσωπικής ηλεκτρονικής ξενάγησης σε εννιά γλώσσες και η δοκιμή των υπέροχων τοπικών κρασιών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.


Διεθνή φεστιβάλ, εορτασμοί και πανηγύρια στη Σαντορίνη:

Διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Σαντορίνη με σημαντικότερο το Φεστιβάλ Τζαζ του Ιουλίου που συγκεντρώνει τους κορυφαίους καλλιτέχνες του είδους.

Μη χάσετε ακόμη τα Ηφαίστεια τον Αύγουστο με πλήθος πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την εικονική έκρηξη του ηφαιστείου με πυροτεχνήματα!

Ονομαστά είναι τα πανηγύρια της Σαντορίνης με αφορμή κάποια θρησκευτική εορτή, ισορροπημένος συνδυασμός θρησκευτικής ευλάβειας από τη μια και κοσμικής διασκέδασης από την άλλη.

Κορυφαίο πανηγύρι αυτό της Επισκοπής στη Μέσα Γωνιά το δεκαπενταύγουστο, ενώ εξίσου γνωστά πανηγύρια είναι του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου στα Φηρά και των Αγίων Επτά Παίδων στις 4 Αυγούστου στην Οία.

Αν τυχόν βρεθείτε στο νησί τέλος Οκτωβρίου, αναζητήστε και λάβετε μέρος στο πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Αβερκίου, προστάτη των κρασιών, στο Εμπορειό στις 22 του μηνός καθώς μετά τη λειτουργία ακολουθεί μια αυτοσχέδια «γιορτή κρασιού» με διονυσιακό κλίμα ενθουσιασμού κι ευδαιμονίας, από την οποία όλοι φεύγουν μεθυσμένοι!


Ο μίνι τουριστικός οδηγός για τη Σαντορίνη είναι μία πρόταση από το επίσημο ιστότοπο της Θήρας: www.mail.santorini.gr και το www.visitgreece.gr


Χρήσιμα Τηλέφωνα Ανάγκης στη Σαντορίνη:


· ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
Διεύθυνση: Φηρά, Σαντορίνη
Τηλέφωνο:
22860 25404
& 22860 23812

· ΤΑΧΙ
Διεύθυνση: Φηρά, Σαντορίνη
Τηλέφωνο για πληροφορίες:
22860 22555
& 22860 23951
· ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Διεύθυνση: Φηρά, Σαντορίνη
Τηλέφωνο:
22860 22649

· ΛΙΜΕΝΙΚΟ:
Διεύθυνση: Σαντορίνη
Τηλέφωνο: 22860 22239

· ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Διεύθυνση: Φηρά, Σαντορίνη
Τηλέφωνο:
22860 33199
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σαντορίνης
Διεύθυνση: Σαντορίνη
Τηλέφωνο:
28213 22239

· ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Γραφείο Σαντορίνης: Φηρά - Σαντορίνη
Τηλ. Επικοινωνίας:
28213 22239
· ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Σαντορίνης

Τηλ. Επικοινωνίας
22860 31525

· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ:
Διεύθυνση: Φηρά, Σαντορίνη
Τηλέφωνο:
22860 22237,
22860 23123


ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Σαντορίνη πληροφορίες, φωτογραφίες, ξενοδοχεία, προορισμούς, παραλίες, πόλη, πόλη, τα μνημεία, santo Διακοπές στη Σαντορίνη
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Σαντορίνη πληροφορίες, φωτογραφίες, ξενοδοχεία, προορισμούς, παραλίες, πόλη, πόλη, τα μνημεία, santo Διακοπές στη Σαντορίνη
Κόκκινη παραλία ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Σαντορίνη πληροφορίες, φωτογραφίες, ξενοδοχεία, προορισμούς, παραλίες, πόλη, πόλη, τα μνημεία, santo, Κόκκινη παραλία Σαντορίνης

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ:
Το ηφαίστειο και η Καλντέρα
:ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | Ηφαιστειακή καλντέρα:

Στο σαντορινιό τοπίο δεσπόζει η ηφαιστειακή Καλντέρα, ο τεράστιος υποθαλάσσιος κρατήρας που σχηματίστηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου, το 16ο π.X. αι., οπότε και βυθίστηκαν τα τρία τέταρτα του νησιού.

Η περιήγηση στην Καλντέρα και τα μικρά ηφαιστειογενή νησάκια της αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Επιβιβαστείτε σε ένα από τα μικρά καραβάκια που κάνουν το γύρο της καλντέρας και εξερευνήστε το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που απλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Πρώτη στάση η Νέα Καμένη (θα χρειαστείτε λαστιχένια παπούτσια και τουλάχιστον ένα μπουκάλι νερό) και εμπρός για την κατάκτηση της κορυφής, δηλαδή τον κρατήρα του ηφαιστείου!

Υπολογίστε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών μέσα από ένα σεληνιακό τοπίο.
Στη συνέχεια, απολαύστε μια βουτιά στην Παλιά Καμένη, στα ιαματικά νερά των Θερμών Πηγών από όπου αναβλύζει θειάφι!

Η περιπλάνηση τελειώνει στη Θηρασιά, τη μεγαλύτερη από τα ηφαιστειογενή νησάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Οία.

Από τη Ρίβα, το λιμανάκι του νησιού, ανεβείτε στο Μανωλά, την άθικτη από το χρόνο πρωτεύουσα αυτού του μικρού νησιού με την ανυπέρβλητη θέα προς τη Σαντορίνη, και τον καλά κρυμμένο σε μια ρεματιά οικισμό του Ποταμού με τα πανέμορφα υπόσκαφα σπίτια.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Σαντορίνη πληροφορίες, φωτογραφίες, ξενοδοχεία, προορισμούς, παραλίες, πόλη, πόλη, τα μνημεία, santo, παραλία, παραλίες, Παραλίες Σαντορίνης
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, Σαντορίνη πληροφορίες, φωτογραφίες, ξενοδοχεία, προορισμούς, παραλίες, πόλη, πόλη, τα μνημεία, santo, παραλία, παραλίες, Παραλίες Σαντορίνης
Σαντορίνη πληροφορίες, Σαντορίνη παραλίες Παραλίες Σαντορίνης

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | Οι καλύτερες παραλίες:(Οι πιο δημοφιλείς παραλίες στη Σαντορίνη)

Οι παραλίες της Σαντορίνης: Οι παραλίες της Σαντορίνης διαθέτουν το βασίλειο των ηφαιστειακών πετρωμάτων που με δέος εμπνέουν σχήματα και χρώματα.

Οι παραλίες στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού προσφέρουν, ξαπλώστρες και ομπρέλες, beach bars, καντίνες, θαλάσσια σπορ, εστιατόρια και πολλά άλλα.
Επισκεφθείτε το Καμάρι, Περίσσα, Περίσσα, Βλυχάδα, Μονόλιθος, Κοκκίνη (κόκκινο χρώμα παραλίας) και η Άσπρη (White) παραλία.

Εάν θέλετε περισσότερη ησυχία μπορείτε να πάτε σε πιο απομονωμένες παραλίες όπως Κάνθαρος, Αλμύρα, Έξω Γιαλός, Γιαλός, ο Μπάλος, τα Μέσα Πηγάδια, Πορί, Culumbos και οι Μπαξέδες-Παράδεισος.

Μπλε βαθιά νερά, ηφαιστιογενή πετρώματα, μαύρη, άσπρη και κόκκινη άμμος, απότομα βράχια σμιλευμένα από την αλμύρα και τον άνεμο, μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, μαύρα γυαλιστερά βότσαλα και υπέροχο σεληνιακό τοπίο: αυτά είναι τα συστατικά των παραλιών της Σαντορίνης.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα και οι ιδιαιτερότητες του εδάφους της προσδίδουν έντονο μυστηριακό χαρακτήρα και στις παραλίες της.

Απολαύστε μια ατελείωτη έκταση από μαύρη άμμο και ψιλό βότσαλο στις ανατολικές ακτές του νησιού, ενώ στα νότια δεσπόζουν εξωτικές παραλίες όπως η λευκή και η κόκκινη.
Βουτήξτε στη μαγεία τους:

• Παραλία Αμμούδι, Σαντορίνη:

Το γραφικό Αμμούδι, το λιμανάκι της Οίας, είναι ένας μικροσκοπικός κολπίσκος με μια εξίσου μικρή, ήσυχη παραλία ενώ διαθέτει υπέροχη θέα στον ψηλά σκαρφαλωμένο οικισμό της Οίας με τα πολλά γραφικά ταβερνάκια.


• Παραλία Αρμένη, Σαντορίνη:

Από το λιμανάκι της Αρμένης, ένας μικρός ορμίσκος πίσω από το Αμμούδι, μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα στο απέναντι νησί της Θηρασσιάς.
Αν δεν θέλετε να ανεβείτε και να κατεβείτε τα 286 σκαλιά που το συνδέουν με την Οία, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα γαϊδουράκι.

Οι λάτρεις της δράσης θα βρουν επίσης στην Αρμένη ένα καταδυτικό κέντρο.


• Παραλία Μπαξέδες, Σαντορίνη:

Αν αναζητάτε ηρεμία και γαλήνη, τότε η παραλία Μπαξέδες (ή παραλία Παράδεισος) φαίνεται να αποτελεί μοναδική επιλογή στο όμορφο αυτό ηφαιστειακό νησί.


• Παραλία Κολούμπος (παραλία γυμνιστών Σαντορίνης):

Η παραλία Κολούμπος διαθέτει μια μεγάλη λωρίδα με μαύρη-γκρι άμμο (παραλία γυμνιστών), είναι ιδανική επιλογή.
Ας σημειωθεί ότι η παραλία έχει πάρει το όνομά της από το υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο «Κολούμπος» που βρίσκεται στην περιοχή!


• Παραλία Κάθαρος, Σαντορίνη:

Η παραλία του Κάθαρου αποτελεί ένα τπίο άγριας ομορφιάς με καθαρά νερά, μαύρο βότσαλο και ψηλούς, κοφτούς βράχους!.


• Πόρι - Παραλία Σαντορίνης:

Το Πόρι είναι μια μικρή παραλία με αμμουδιά που συνήθως προτιμάται από οικογένειες.
Εδώ θα κολυμπήσετε σε ολοκάθαρα νερά και θα φάτε φρέσκο ψάρι.

Οι παραλίες στην ανατολική πλευρά του νησιού δεν είναι οργανωμένες ούτε πολυσύχναστες – κάτι που φυσικά τις καθιστά ιδανικές για ηρεμία και χαλάρωση.
Το άγριο φυσικό τοπίο, οι εντυπωσιακοί σμιλευμένοι από το κύμα βράχοι, η μαύρη άμμος, τα ηφαιστειακά πετρώματα, τα δέντρα οξιάς και οι αγκυροβολημένες ψαρόβαρκες στα μικρά γραφικά λιμανάκια είναι τα χαρακτηριστικά μικρών απομονωμένων παράδεισων, όπως το Ξηροπήγαδο, ο Βουρβούλος και ο Έξω Γιαλός.

Ανακαλύψτε τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και κολυμπήστε σε παραλίες με μαύρη άμμο ή μαύρο βότσαλο και βαθιά μπλε νερά!

Η παραλία Μονόλιθος ενδείκνυται κυρίως για οικογένειες, καθώς είναι πιο ρηχή σε σχέση με άλλες παραλίες της Σαντορίνης αλλά και γιατί διαθέτει παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά.
Και οι νέοι όμως μπορούν να διασκεδάσουν σε κάποιο beach bar ή να παίξουν βόλεϊ σε κάποιο από τα γήπεδα.

Η κοσμοπολίτικη παραλία Καμάρι, είναι μια από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες του νησιού με υπέροχα κρυστάλλινα νερά, αμέτρητα εστιατόρια και καφέ. Η πανέμορφη μαύρη αμμουδιά με το ψιλό βότσαλο κυριαρχεί και εδώ!

Η πιο γνωστές και δημοφιλείς παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα για τους νέους είναι οι παραλίες Περίσσα, Περίβολος και η παραλία Άγιος Γεώργιος, παραλίες που αποτελούν ουσιαστικά έναν ενιαίο κορμό, καθώς διαδέχονται η μία την άλλη.
Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η εξωτική κατάμαυρη αμμουδιά αλλά και η μεγάλη της έκταση (5 χλμ).

Τα αμέτρητα beach bars και οι ταβέρνες που βρίσκονται στο δρόμο πάνω από την παραλία την κάνουν ακόμη πιο ελκυστική για τους επισκέπτες που αναζητούν ζωντάνια και διασκέδαση!

Ωστόσο, στη Μαύρη Παραλία σάς προσφέρεται και η δυνατότητα να εκτοξεύσετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη επιδιδόμενοι σε θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι, wind surfing και κατάδυση!

Νότια θα συναντήσετε την τεράστια οργανωμένη παραλία της Βλυχάδας, όπου η μαύρη άμμος με το ψιλό βότσαλο και τα κοφτά επιβλητικά βράχια δημιουργούν ένα μυστηριακό σεληνιακό τοπίο μοναδικού κάλλους.

Δίπλα από την παραλία έχει κατασκευαστεί μαρίνα που εξυπηρετεί μεγάλα σκάφη αναψυχής και ιστιοπλοϊκά.
Εκεί στεγάζεται και ο Ναυτικός Όμιλος Σαντορίνης.

Η διπλανή παραλία της Αλμύρας με φόντο ηφαιστειακούς, σμιλευμένους από την αλμύρα βράχους θα σας προσφέρει στιγμές ξενοιασιάς και γαλήνης.

Το Ακρωτήρι πέρα από το γνωστό αρχαιολογικό χώρο διαθέτει και μια όμορφη παραλία.

Η Καλντέρα είναι μια μικρή, ήσυχη παραλία με υπέροχη θέα προς το ηφαίστειο, ενώ ο Γιαλός είναι σχετικά απομονωμένη και προσεγγίζεται μόνο με τζιπ.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου βρίσκεται η πιο φημισμένη ίσως παραλία του νησιού: Η διάσημη Κόκκινη Παραλία!

Το κόκκινο των βράχων, το μπλε της θάλασσας και ένα εντυπωσιακό μείγμα λευκής, μαύρης και κόκκινης άμμου δημιουργούν μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων, μια μοναδική εικόνα που αποκαλύπτει απλόχερα το μεγαλείο της φύσης.

Στην Κόκκινη παραλία θα φτάσετε είτε με τα πόδια από το λιμανάκι του Ακρωτηρίου (περίπου 10 λεπτά) είτε με βάρκες που αναχωρούν από το Καμάρι, το Ακρωτήρι και την Περίσσα.

Από την κόκκινη παραλία μπορείτε να πάτε με βαρκάκι στην εξίσου διάσημη Άσπρη παραλία, μια μικρή παραλία με πεντακάθαρα νερά, μαύρη, ψιλή άμμο, ελαφρόπετρες και άσπρα-γκρι βότσαλα στη σκιά ενός ψηλού λευκού βράχου.

Υπάρχει βέβαια και ένα (δύσκολο) μονοπάτι από την Καμπιά για να προσεγγίσει κανείς.

Κολυμπήστε κατά μήκος της ακτής προς την Κόκκινη και θα συναντήσετε μικρές σπηλιές για απολαυστικές πριβέ βουτιές!

Information edit: www.visitgreece.gr


Η Μεγάλη Εβδομάδα και τα έθιμα του Πάσχα στη Σαντορίνη:
ΠΑΣΧΑ στη Σαντορίνη | Τοπικά, Παραδοσιακά έθιμα:

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από την Παρασκευή, πριν το Σάββατο του Λαζάρου, σε πολλά χωριά της Σαντορίνης κατασκευάζουν ένα μεγάλο, συνήθως ξύλινο σταυρό - τον Λάζαρο - στολισμένο με δενδρολίβανο - αλισμαρί όπως το λένε - και λουλούδια που έχουν μαζέψει τα παιδιά κάθε ενορίας - τον στήνουν στις πλατείες του νησιού για να δείξουν την ανάσταση του Λαζάρου, όπου μένει εκεί μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που τον ξεστολίζουν.

Τα παιδιά φτιάχνουν μικρότερους σταυρούς και πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου, ενώ ταυτόχρονα χτυπούν τις καμπάνες των εκκλησιών που θα βρεθούν στο δρόμο τους.

Κατά την διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας οι γυναίκες φτιάχνουν μελιτίνια, ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι, βανίλια, μαστίχα και μυζήθρα.

Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι στο Εμπορειό, αναβιώνουν τα σήμαντρα.
Οι άντρες του χωριού μαζεύονται και χτυπάνε, για να κάνουν θόρυβο, οτιδήποτε μεταλλικό περνώντας μέσα από τις εκκλησίες του χωριού όπου και προσκυνούν τις εικόνες τους ενώ στο δρόμο τους απ’ έξω οι γυναίκες τους κερνούν ρακί και καραμέλες, γιατί έτσι πιστεύουν ότι διώχνουν τα κακά πνεύματα προετοιμάζοντας την Ανάσταση.

Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ στον Πύργο, στην Έξω Γωνιά, στο Ακρωτήρι, στον Καρτεράδο αλλά και σε άλλες ενορίες του νησιού, γεμίζουν τενεκεδάκια με στουπί και πετρέλαιο, τους βάζουν φωτιά όταν κάνουν περιφορά τον επιτάφιο καθώς ψάλουν τα εγκώμια.

Την Κυριακή του Πάσχα αναβιώνει το κάψιμο του Ιούδα. Στην Περίσσα αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού φτιάχνουν ένα ομοίωμα του παρουσιάζει τον Ιούδα το γεμίζουν με εκρηκτικά και το κρεμούν από κάποιο ψηλό σημείο όπου και το πυροβολούν.Οικονομικά ξενοδοχεία
προσφορές & τιμές

Baroque line
στην πανέμορφη Σαντορίνη:

Online Προσφορές:

Booking.com
Baroque line


Book 🏨 Online
Σαντορίνη Διαμονή

Ξενοδοχεία | Δωμάτια:


Κράτηση Ξενοδοχείου online:


Άφιξη:
Αναχώρηση:Travel - Ταξίδια