ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ | ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ:
• Αρχαιολογικό μουσείο Λευκάδας:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκάδας βρίσκεται στην πόλη του νησιού. Στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων.
Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στο μουσείο καλύπτουν χρονολογικά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 - 35.000 π.Χ.) έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ειδική αίθουσα τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ, ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου και μάλιστα αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στις απαραίτητες ανασκαφές στο νησί (προκειμένου να αποδείξει την θεωρία του).
Το αρχαιολογικό μουσείο στη Λευκάδα θα δείτε επίσης εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι.
Τηλέφωνο Αρχαιολογικού Μουσείου: (0030) 26450 21635.
• Μουσείο Φωνογράφου Λευκάδας:
Σε έναν μικρό παράδρομο, κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο στη παλιά πόλη (μέσα στη Λευκάδα), βρίσκεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με παλιούς φωνόγραφους, δίσκους, εργαλεία, σπάνια παραδοσιακά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής.
Τηλέφωνο Μουσείου Φωνογράφου: (0030) 26450 21088.
• Μουσείο Φωνογράφου Λευκάδας (πόλη Λευκάδας):
Σε έναν μικρό παράδρομο, κοντά στον κεντρικό πεζόδρομο στη παλιά πόλη (μέσα στη Λευκάδα), βρίσκεται το μικρό ιδιωτικό μουσείο με παλιούς φωνόγραφους, δίσκους, εργαλεία, σπάνια παραδοσιακά χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, χαρτονομίσματα και καρτ-ποστάλ εποχής.
• Η δημόσια βιβλιοθήκη (πόλη Λευκάδας):
Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο (πρώην οικία της οικογένειας Ζουλινού) ενώ διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό εντύπων (βιβλία κτλ) και στεγάζει πλουσιότατη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων επτανησιακής κυρίως τεχνοτροπίας.
• LΚάστρο της Λευκάδας ή Κάστρο της Αγίας Μαύρας:
Το κάστρο της Αγίας Μαύρας το οποίο προστάτευε από την πρώτη δεκαετία του 14ου αιώνα εώς το 1684 την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελούσε την άμυνα του απέναντι σε επίδοξους πειρατές και άλλους εχθρούς.
• Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος και Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης:
Στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, έξω από το χωριό Φρύνι και μόλις σε απόσταση 4 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας, λειτουργεί το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης με ποικίλα εκθέματα από το 1479 έως και την ενσωμάτωση της Λευκάδας στο ελεύθερο ελληνικό κράτος το 1864, προερχόμενα από ναούς και μονές του νησιού.
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης ωστόσο είναι ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια στη Λευκάδα.
Υπέροχο Μοναστήρι, χτισμένο στην θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο ναός της Αρτέμιδος.
Αποτελεί τον πολιούχο του νησιού.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης που βρίσκεται στο μοναστήρι, φτιάχτηκε από τον Αγιορείτη μοναχό Βενιαμίν Κοντράκη το 1876 στο Άγιο Όρος.
Αξίζει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε για τους πανέμορφους χώρους της μονής και την εκπληκτική θέα στο πίσω μέρος προς την πόλη της Λευκάδας.
Από τα πολύ γνωστά πανηγύρια στη Λευκάδα είναι το πανηγύρι του μοναστηριού αυτού, κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος και το οποίο συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών και τουριστών.
• Οι καταρράκτες στη Λευκάδα (στο Δημοσάρι - έξω από το Νυδρί):
Μόλις 4 χιλιόμετρα απόσταση από το τουριστικό Νυδρί στο χωριό Δημοσάρι, βρίσκονται οι "καταρράκτες της Λευκάδας".
Ακολουθώντας τις κίτρινες πινακίδες σε μια διαδρομή απίστευτου φυσικού κάλλους από το Νυδρί (και οδικώς) φτάνετε στην αρχή του μονοπατιού (όπου βρίσκεται και η μοναδική καφετέρια - αναψυκτήριο που θα βρείτε) προς τους καταρράκτες.
Χρειάζεται να φοράτε παπούτσια που να μην γλιστράνε εύκολα γιατί όσο όμορφη είναι η διαδρομή μέσα στο φαράγγι, μπορεί σε κάποια σημεία να γίνει επικίνδυνη - αν δεν προσέξετε που πατάτε.
Αν και το καλοκαίρι οι καταρράκτες δεν έχουν πολύ νερό, η ομορφιά του φυσικού τοπίου και η διαδρομή θα σας αποζημιώσει για αυτή σας την επίσκεψη. Μάλιστα συχνά κάποιο τολμηροί μπορεί να βουτήξουν στα νερά που σχηματίζει ο μικρός καταρράκτης και να δροσιστούν πριν επιστρέψουν πίσω.
• Ακρωτήρι Λευκάτα, στη Βασιλική:
Η δυτική ακτή της Λευκάδας με ένα μικρό δρόμο από την Βασιλική, καταλήγει στο ακρωτήριο Λευκάτα ή Κάβο της Κυράς ή της Νηράς (κατά την εκφορά των γηγενών), όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το ιερό του Απόλλωνα, που κατά την μυθολογία ίδρυσε ο σύντροφος του Οδυσσέα Λεύκος.
Στους απόκρημνους βράχους του τα πανάρχαια χρόνια γίνονταν ανθρωποθυσίες, αλλά ο μύθος ήθελε την πτώση από το ακρωτήριο Λευκάτα ως λυτρωτική του ερωτικού πάθους.
Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο η Σαπφώ πέφτει από εκεί στα νερά του Ιονίου, για να λυτρωθεί από τον ανεκπλήρωτο έρωτα της για τον Φάωνα.
• 'Άγιος Νικόλαος:
Το πανέμορφο νησάκι του Αϊ Νικόλα αγαπημένος χώρος του Άγγελου Σικελιανού, κοντά στις Ακαρνανικές Αρχές. .
Άλλα αξιοθέατα στη Λευκάδα:
Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πολλούς επισκέπτες του νησιού, κάποια από τα βασικότερα αξιοθέατα στη Λευκάδα θεωρούνται και οι πανέμορφες παραλίες της.
• Πανηγύρια και παραδοσιακές εκδηλώσεις στη Λευκάδα:
Στην Λευκάδα εκτός από το πανηγύρι στην Μονή της Φανερωμένης (κάθε χρόνο του Αγίου Πνεύματος), στις 7 Ιουλίου γιορτάζεται με πανηγύρι στο Νυδρί η Αγία Κυριακή (φωτογραφία Αγίας Κυριακής), απ' όπου και οι επισκέπτες της μπορούν να μεταβούν με ειδικά καραβάκια στην θαυματουργή ομώνυμη μονή.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην κορυφή του λόφου στην άκρη της χερσονήσου του Βλυχού, πάνω από το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται και ο τάφος του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Νταίρπφελντ (ο οποίος ανέπτυξε τη θεωρία ότι η Λευκάδα είναι η Ιθάκη του Ομήρου και μάλιστα αφιέρωσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του στις απαραίτητες ανασκαφές στο νησί - προκειμένου να αποδείξει την θεωρία του).
• Η Γιορτή της Φακής:
Στις 6 Αυγούστου στον Άγιο Δονάτο γίνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με τη γιορτή της Φακής στην Εγκλουβή (όπου μοιράζεται μαγειρεμένη η "διάσημη φακή Εκγλουβής" με σαρδέλα και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι), στις 11 Αυγούστου με την αναπαράσταση του λευκαδίτικου γάμου στην κεντρική πλατεία του γραφικού ορεινού χωριού - Καρυά.
Επίσης κάθε χρόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνονται στο Νυδρί και στην πόλη της Λευκάδας τα "Βαλαωρίτεια" με ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς και την "Βαρκαρόλα" (εκδήλωση κατά την οποία ντόπιοι μουσικού, τραγουδιστές και μέλη της παραδοσιακής χορωδίας της Λευκάδας ανεβαίνουν σε καΐκια και διασχίζουν - παράλληλα με την παραλία - μία μικρή απόσταση τραγουδώντας).
• Μεγάλη Εβδομάδα και έθιμα Πάσχα στη Λευκάδα:
Την Μεγάλη Εβδομάδα πριν το Πάσχα στην Λευκάδα ακολουθούνται διάφορα έθιμα:
Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, γίνεται στον κεντρικό δρόμο της πόλης με κατάληξη την παραδοσιακή - ενετικού στυλ, κεντρική πλατεία, η περιφορά των επιταφίων των ενοριών, συνοδεία Φιλαρμονικής.
Το Μεγάλο Σάββατο - νωρίς το πρωί, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα τους - ειδικά στην πόλη της Λευκάδας και ρίχνουν ένα πήλινο αγγείο, πιάτο που το ονομάζουν «το κομμάτι» στο δρόμο.
Πετούν δηλαδή, ένα εύθραυστο δοχείο ή αντικείμενο που γίνεται κομμάτια.
Τα σπασμένα κομμάτια του σκεύους δεν κάνει να τα μαζευτούν την ίδια μέρα.
Το "κομμάτι" - σύμφωνα με την λευκαδίτικη παράδοση - το ρίχνουν για να σπάσει η θλίψη και το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ύστερα, με το χτύπημα της καμπάνας, βγαίνει η Φιλαρμονική στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και παίζει εμβατήρια.
Την Κυριακή του Πάσχα όλοι μαζεύονται με φίλους και αγαπημένους συγγενείς και τρώνε κατσικάκι ή και αρνί στην σούβλα.
Παλιό Λευκαδίτικο έθιμο στην Λευκάδα (το οποίο καλά κρατεί ακόμα και σήμερα σε συγκεκριμένα σπίτια) είναι να γιορτάζεται και η Δευτέρα μετά το Πάσχα με την ίδια μεγαλοπρέπεια, μόνο που τότε το κατσικάκι ψήνεται παραδοσιακά στον χωριάτικο φούρνο.