greek tourist guide, greek hotels. apartments, rooms, price, best rate, cheap, travel, greece GReek Tourist Guides
Προσφορές - Φωτογραφίες - Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Τιμές
hotels contact
Ξενοδοχεία, ελληνικός τουριστικός οδηγός, ξενοδοχείο, διαμερίσματα, δωμάτια, τιμή, τιμές, φθηνό, διακοπές, δωμάτιο,
φωτογραφία, φωτογραφίες, εικόνα, εικόνες,
διακοπές, προορισμός, προορισμοί, τουριστικοί, ταξίδι, προσφορά, προσφορές, τιμή, τιμές, φθηνό, φθηνά, ξενοδοχεία, ξενοδοχείο, δωμάτιο, δωμάτια, διαμονή, ήμερο,
Cheap Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals
info hotels tourist guide greek contact Hotels cheap greek tourist guide info hotels tourist guide greek contact Hotels cheap greek tourist guide info hotels tourist guide greek contact Hotels cheap greek tourist guide info hotels tourist guide greek contact hotels-line Chania information Πληροφορίες Χανιά
Χαρακτηριστικά για Χανιά, Κρήτη:
Chania informations, photos, hotels, destinations, beaches, city, town, monuments, hania,
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

Έκταση: Τα Χανιά (η πόλη των Χανίων) καταλαμβάνουν έκταση περίπου δεκατριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης.

Κλίμα: Τα Χανιά έχουν το τυπικό μεσογειακό κλίμα, το οποίο είναι ζεστό και ξηρό τα καλοκαίρια και ήπιο τους χειμώνες. Η ατμόσφαιρα είναι σχεδόν πάντα ζεστή και οι θερμές θερμοκρασίες πάνω από 38 °C δεν είναι πολύ συνηθισμένες, αφού υπάρχει συνεχώς η θαλασσινή αύρα (γνωστή και ως "Μελτέμια"). Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου ο ουρανός είναι συνήθως καθαρός. Μερικά μικρά θερμά επεισόδια μπορεί να συμβούν κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν σκόνη απο τη Σαχάρα μεταφέρεται από ένα ισχυρό "καταβατικό" άνεμο (τύπου Σιρόκο), ο οποίος αποκαλείται Λίβας..

Συνοικίες των Χανίων: Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών. Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω απο το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται απο τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους. Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Απο εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη της οποίας κυριότερες συνοικίες είναι η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης, τα Παχιανά,η Νέα Χώρα, το Πασακάκι,τα Λενταριανά που εκτείνονται περιφερειακά του κέντρου της πόλης...

Ιστορία: Τα Χανιά είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν τη "Κυδώνια". Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, βρέθηκε οτι η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Η πόλη αποτέλεσε μετά τη Μινωική εποχή, μια σημαντική πόλη-κράτος με όρια από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Οι πρώτοι αποικιστές από την ηπειρωτική Ελλάδα ήταν οι Δωριείς γύρω στο 1100 π.Χ. Η Κυδωνία βρισκόταν σε συνεχείς διενέξεις με τις άλλες πόλεις κράτη της περιοχής, όπως τα Άπτερα, η Φαλάσαρνα και η Πολυρρήνεια. Επίσης, ο Όμηρος την ανέφερε στην Οδύσσεια. Το 69 π.Χ. ο Ρωμαίος πρόξενος Caecilius Metellus κατέλαβε την Κυδωνία, η οποία έλαβε προνόμια ανεξάρτητης πόλης-κράτους από τους Ρωμαίους, όπου και κράτησε το δικαίωμα να έχει δικό της νόμισμα μέχρι τον τρίτο αιώνα μ.Χ..

Πληθυσμός / Κάτοικοι:
Τα Χανιά (η πόλη των Χανίων) καταλαμβάνουν έκταση περίπου δεκατριών τετραγωνικών χιλιομέτρων και, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει πληθυσμό 55.838 κατοίκων και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο.

Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο μέρη: την παλιά πόλη και την μοντέρνα που αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της.
Η παλιά πόλη βρίσκεται δίπλα στο παλιό λιμάνι και είναι η μήτρα γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε ολόκληρη η αστική περιοχή των Χανίων.
Το κέντρο της σύγχρονης πόλης είναι η περιοχή που εκτείνεται δίπλα στην παλιά πόλη και κυρίως προς το νότο. Η πόλη των Χανίων (και η περιοχή των Χανίων με τα μικρά χωριά της) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Κρήτης. Τα Χανιά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Βρίσκονται κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού, περίπου 70 χλμ. ( 43 μίλια) δυτικά του Ρεθύμνου και 145 χιλιόμετρα (90 μίλια) δυτικά του Ηρακλείου.
Μια κρητική πόλη που ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι για τους πολιτισμούς μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικανικής ηπείρου, αναστηλωμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Κυδωνίας.

Η πόλη των Χανίων έχει το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι, το λιμάνι της Σούδας και το γραφικό λιμάνι της πόλης, το οποίο ονομάζεται και "Βενετία της Ανατολής".
Οι παραλίες των Χανίων με τα κρυστάλλινα νερά, ο πλούσιος γεωλογικός πλούτος και το καλό κλίμα του νησιού είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν αυτό το μέρος ευλογημένο από τους Θεούς.
Γι 'αυτό μην χάνετε άλλο χρόνο... Εξερευνήστε την παλιά πόλη των Χανίων και τα θαυμάσια χωριά γλυρω από αυτή αμέσως ... !!!


GReek tourist guides για τις διακοπές σας στα Χανιά Κρήτης.

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακό - τοπικό - προϊόν - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - διασκέδαση
ΧΑΝΙΑ: Τοπικά και Παραδοσιακά προϊόντα των Χανίων!
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Στα Χανιά θα βρείτε: Παραδοσιακό κρασί, Τσικουδιά, Τυρί και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο:

· ΚΡΑΣΙ των Χανίων, Κρήτης:
Οίνοι Ο.Π.Α.Π. Κρήτης:
- Αρχάνες: (Κρασί Ν. Ηρακλείου - Ποικιλίες: κοτσιφάλι, μαντηλάρι ή μανδηλαριά. Ερυθρό ξηρό κρασί),
- Δαφνές: (Κρασί Ν.Ηρακλείου -Ποικιλία: Λιάτικο 100% Τύποι κρασιού: ερυθρός ξηρός ερυθρός γλυκός),
- Πεζά: (Kρασί Ν. Ηρακλείου -Ποικιλίες: Βηλάνα 100% για τους λευκούς οίνους, Κοτσιφάλι 75%, Μαντηλάρι ή Μανδηλαριά 25% για τους ερυθρούς. Τύποι: λευκός ξηρός ερυθρός ξηρός),
- Τοπικός Οίνος Λασιθίου: Ποικιλίες οίνου: αθήρι, ασύρτικο, βηλάνα, θραψαθήρι, μοσχάτο λευκό, πλυτό, βιονιέ, σαρντονέ, τρεμπιάνο, κοτσιφάλι, λαδικινό, λιάτικο, μανδηλαριά, γκρενάς ρουζ, καμπερνέ σοβινιόν, καρινιάν, μερλό, σιρά. Τύποι: λευκός, ροζέ, ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος.

· Αγνό, παρθένο ελαιόλαδο επιλογής Χανίων:

Οι κλιματολογικές όσο και οι εδαφολογικές συνθήκες του νησιού ευνοούν την παραγωγή άριστου ελαιόλαδου κορυφαίας ποιότητας. Για να προμηθευτείτε ελαιόλαδο μπορείτε να απευθυνθείτε στους πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς του νησιού ή να το αναζητήσετε σε επιλεγμένα καταστήματα αλλά και να απευθυνθείτε στον ΣΕΔΗΚ, το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών δήμων Κρήτης. Εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο μπορείτε επίσης να αγοράσετε από το: www.bioparadosi.gr

· Τυριά από τα Χανιά και την Κρήτη:
Δοκιμάστε τα φημισμένα κρητικά τυριά που θα βρείτε στα Χανιά αλλα και σε ολόκληρη την Κρήτη. Ξεχωρίζουν τα τυριά:
Aνθότυρο,
Γαλομυζήθρα,
Γραβιέρα Κρήτης,
Πηχτόγαλλο Χανίων,
Κεφαλοτύρι,
Μαλάκα,
Μυζήθρα,
Ξίγαλα Σητείας,
Ξινομυζήθρα,
Τυροζούλι.


· Τοπικό τσίπουρο Χανιών /Κρητική τσικουδιά ή Ρακί:
Κάθε φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή σταφυλιών, διάφορες γιορτές κρασιού πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Λίγες μέρες αργότερα, στο νησί της Κρήτης η "Γιορτή του Τσίπουρου" λαμβάνει χώρα.
Το Τσίπουρο είναι επίσης γνωστό στην Κρήτη ως "Τσικουδιά" με γεύσεις όπως το τουρκικό ρακί.
Αλλά στην κρητική τσικουδιά, την διαφορά στη γεύση κάνει η επεξεργασία με γλυκάνισο..


· Χανιά / Κρητικά παραδοσιακά μαχαίρια:
Σύμβολο αντρειοσύνης και πνεύματος ενάντια σε κάθε κατακτητή το Κρητικό μαχαίρι υπήρξε απαραίτητο συμπλήρωμα της πολεμικής εξάρτησης του Κρητικού παλικαριού στο Μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στη Μικρασιατική εκστρατεία, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου όπου οι Κρητικοί αντάρτες ήταν οπλισμένοι και με το παραδοσιακό τους μαχαίρι. Μπορείτε να αγοράσετε αυτά τα παραδοσιακά κρητικά μαχαίρια στην τοπική αγορά ή να μάθετε περισσότερα για αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης στο www.cretanknife.com

Επίσης στα Χανιά αξίζει να δοκιμάσετε:
Η τοπική κουζίνα από το μενού των εστιατορίων σε όλα τα Χανιά όπου σίγουρα θα προσέξετε την παραδοσιακή συνταγή "σταμναγκάθι", το τοπικό και παραδοσιακό "Τσιγαριαστο" (συνήθως κατσικίσιο κρέας μαγειρεμένο με κρητική συνταγή), το "απάκι" ή "σύγκλινο"(καπνιστό χοιρινό) και το Χανιώτικο μπουρέκι (παραδοσιακή πίτα με πατάτες και τυρί μυζήθρα), αυγά με στάκα, κρητικά καλιτσούνια, αρνάκι με αρωματικά άγρια ραδίκια, ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, χανιώτικο μπουρέκι, ξεροτήγανα, κριθαροκουλούρες, γραβιέρα, μοσχομυριστό ανθότυρο από τα Σφακιά, φρέσκια στάκα από βούτυρο για το γαμοπίλαφο, γίδα ψητή ή ασυναγώνιστα θαλασσινά και ψάρια – μοναδικά υλικά για πεντανόστιμες αχινοσαλάτες ή θεϊκές ψαρόσουπες! Τις κρητικές λιχουδιές θαυμάσια συμπληρώνουν το ντόπιο βαθυκόκκινο κρασί της Κρήτης, ο μαρουβάς, μια παγωμένη τσικουδιά ή από άφθονη ρακί. Άλλα παραδοσιακά προϊόντα που θα βρείτε στην κρητική αγορά είναι παραδοσιακές δερμάτινες μπότες και άλλα δερμάτινα είδη καθώς και τα γνωστά - φημισμένα προϊόντα κεραμικής.

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακό - τοπικό - προϊόν - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - διασκέδαση
Η αξία της κρητικής διατροφής:
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Η σπουδαιότητα της κρητικής διατροφής:
Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η Κρητική διατροφή, δηλαδή η διατροφή που στηρίζεται στο ελαιόλαδο, ενώ συμπληρώνεται με δημητριακά, ψωμί, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και σπανιότερα από μικρές ποσότητες αυγού, τυριού, γάλακτος, κρέατος, ψαριού και λίγο κόκκινο κρασιού σε κάθε γεύμα, οφείλονται για την μακροζωϊα των Κρητικών. Αυτό το είδος διατροφής εκτός του ότι αυξάνει κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής, προστατεύει και από βαριές καρδιακές παθήσεις, εμφράγματα αλλά και πολλές μορφές καρκίνου.
Αν και σήμερα αυτός ο τρόπος διατροφής έχει παραγκωνηθεί από τα νέα - γρήγορα πρότυπα ζωής, πολλοί Κρητικοί κρατώντας τις παραδοσιακές τους νοστιμιές, πετυχαίνουν την διατήρηση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της τόσο σπουδαίας διατροφής τους. Έτσι οι Κρητικοί διατηρώντας το ελαιόλαδο στην σύγχρονη κουζίνα τους, τα παξιμάδια, το καλό ντόπιο κρασί, τα φρέσκα φρούτα, το μέλι αλλά και σε μικρότερο ποσοστό το περίφημο κρητικό τυρί (είτε την γραβιέρα Κρήτης και το κεφαλοτύρι είτε το ανθότυρο και την γλυκιά ή αλμυρή μυζήθρα), πετυχαίνουν να διατηρούν την ευεξία και το χαμόγελο τους, με βασικά πλεονεκτήματα στην φυσική τους κατάσταση..


Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακό - τοπικό - προϊόν - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - διασκέδαση
ΧΑΝΙΑ: Η παλιά πόλη, η μοντέρνα και τα χωριά:
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Χανιά: Η παλιά χώρα / πόλη:


Παρόλο που βομβαρδίστηκε και κάηκε αρκετές φορές στη μακρόχρονη ιστορία της, η παλιά πόλη των Χανίων θεωρείται απο τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου (η "Βενετία της Ανατολής").
Σε διάφορα σημεία ο ταξιδιώτης μπορεί να συναντήσει δείγματα όλων των πολιστισμών που πέρασαν απο αυτήν. Στο κέντρο της βρίσκεται ο λόφος του Καστελίου, ο οποίος κατοικείται απο τη Νεολιθική εποχή, και αποτελεί οχυρή θέση δίπλα στο παλιό λιμάνι. Σε αυτό βρίσκεται το παλάτι του Ύπατου αρμοστή Κρήτης κατ την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, καθώς και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Επίσης βρίσκονται αρχαιολογικοί χώροι απο τη μινωική εποχή.
Λίγο πιο ανατολικά από το Καστέλι βρίσκεται η Σπλάντζια η παλιά συνοικία των μουσουλμάνων, η οποία είναι πολύ ατμοσφαιρική. Στα γραφικά σοκάκια της βρίσκονται πολλά ταβερνάκια.
Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν το κεντρικό τζαμί των Χανίων και στην ενετο κρατία ήταν ο ναός του Αγίου Νικολάου των Δομινικανών. Έξω απο τη εκκλησία βρίσκεται η πλατεία της Σπλάντζιας με τον πλάτανο στον οποίο οι Τούρκοι κρέμασαν τον δεσπότη Με λχισεδέκ Δεσποτάκη.
Στη γωνία της πλατείας βρίσκεται ο Βενετσιάνικος ναός του St. Rocco. Περπατώντας προς τη μεριά της θάλασσας βλέπουμε τα Βενετσιάνικα νεώρια (του 1497), τα καρνάγια, που κάποτε κατασκεύαζαν πολεμικές γαλέρες, σήμερα λειτουργούν ακόμη επισκευάζοντας βάρκες και καϊκια. Εκεί κανείς θα δει και το μεγάλο Αρσενάλι, που φιλοξένησε το δημα ρχείο Χανίων, μέχρι το βομβαρδισμό του απο τους Γερμανούς το 1941, στο οποίο σήμερα στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Στον ανατολικό μυχό του Ενετικού Λιμανιού θα συναντήσει κανείς το Νεώριο Μόρο, στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων.
Απο τη δυτική πλευρά του Καστελίου βρίσκεται η πλατεία Σαντριβάνι (ή πλατεία Ελ. Βενιζέλου). Αποτελεί την τουριστική καρδιά της πόλης. Από εκεί κανείς μπορεί να επιβιβαστεί σε καραβάκια που επισκέπτονται τα βενετσιάνικα κάστρα στα νησιά των Αγ. Θεοδώρων και της Γραμβούσας.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η πλατεία της Τριμάρτυρης με τη μητρόπολη Χανίων και το αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενείται στον Βενετσιάνικο ναό του St. Francesco. Εκεί βρίσκονται και τα "Στιβανάδικα". Είναι η περιοχή όπου βρίσκονται μαγαζιά που επεξεργάζονται δέρμα και κατασκευάζουν διάφορα δερμάτινα είδη. Το όνομα τους το πήραν απο τα στιβάνια, τις κρητικές μπότες, όπου φτιάχνονταν εκεί εδώ και αιώνες. Επίσης, λίγο πιο ανατολικά βρίσκονται τα "Μαχαιράδικα", όπου βρίσκονται πολλά παραδοσιακά μαγαζάκια που φτιάχνουν ακόμη τα κρητικά μαχαίρια.
Ακόμη πιο δυτικά από το Καστέλι, βρίσκονται οι συνοικίες της Οβραϊκής και του Τοπανά.
Η Οβραϊκή ήταν η εβραϊκή συνοικία των Χανίων τους τελευταίους αιώνες μέχρι τη μαζική εξόντωση των Εβραίων των Χανίων απο τις δυνάμεις του Άξονα στο β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Στην περιοχή υπάρχει η συναγωγή Ετζ Χαγίμ η οποία επαναλειτούργησε το 1999. Ο Τοπάνας ήταν ανέκαθεν η χριστιανική αρχοντική συνοικία της πόλης. Το όνομά της προέρχεται απο το τουρκικό Top-Hane (βενετσιάνικες βολίδες κανονιού), αφού εκεί βρίσκονταν οι βενετσιάνικες στρατιωτικές αποθήκες.
Η συνοικία αυτή μαζί με την Οβραϊκή, θεωρούνται οι ομορφότερες συνοικίες των Χανίων.
Σε αυτήν βρίσκεται και το φρούριο του Φιρκά, όπου υψώθηκε η σημαία ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα (1-12-1913) και σήμερα λειτουργεί το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.
Τέλος, το λιμάνι της παλιάς πόλης αποτελεί το ομορφότερο και τουριστικότερο σημείο των Χανίων. Η ακτή Τομπάζη, η ακτή Κουντουριώτη και η ακτή Ενώσεως με αρκετά ιστορικά κτήρια, όπως τα νεώρια, το Γυαλί Τζαμισί και το μεγάλο Αρσενάλι, όπου σήμερα φιλοξενεί το κέντρο αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Το κέντρο της είναι το Σαντριβάνι, οπου διασταυρώνονται οι κεντρικότεροι δρόμοι της παλίας πόλης, η οδός Χάληδων, η οδός Κανεβάρο και η Ζαμπελίου. Στην οδό Ζαμπελίου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα δείγματα ενετικού αρχοντικού της πόλης, η καταχρηστικά αποκαλούμενη Loggia των Ενετών, διατηρώντας οικόσημο, λατινικό ρητό και σχεδόν όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της πρόσοψης. Η ταυτοποίηση του οικόσημου επέτρεψε την αναγνώριση του ατόμου και τη χρονολόγηση (1615-1625) του αρχοντικού.
Απέναντι απο την ακτή μπορεί κανείς να θαυμάσει το βενετσιάνικο φάρο του 1595 – 1601, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων.

Χανιά: Η μοντέρνα - νέα πόλη:

Λίγο πιο νότια απο την πλατεία της τριμάρτυρης βρίσκεται η πλατεία των Νέων Καταστημάτων, που αποτελεί το όριο της νέας πόλης. Εκεί βρίσκονται τα καταστήματα της πόλης από τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πολλά γραφικά μαγαζάκια και καφενεία. Εκεί βρίσκονται και οι σταθμοί αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.
Στα δυτικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η Νέα Χώρα. Είναι η περιοχή που κατοίκησαν οι μετανάστες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Είναι πολύ ήσυχη και όμορφη περιοχή.

Κοντά στην παραλία της βρίσκονται ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων και το παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, που είναι η πρώτη βιομηχανική μονάδα της Κρήτης το 19ο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί σχολείο. Η κεντρική Αγορά. Στα ανατολικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η παραλία του Κουμ-Καπί (Kum-Kapisi, Arab: η Πύλη της Άμμου). Στα τέλη του 19ου αιώνα κατοικούνταν απο Άραβες βεδουΐνους (τους Χαλικούτες), οπου και του έδωσαν το όνομά του. Εκεί βρίσκεται τα τελευταία χρόνια όλη η νυχτερινή ζωή των Χανίων με πολυάριθμα ταβερνάκια, καφετέριες και μπαρ.

Νότια του βρίσκεται το εθνικό στάδιο Χανίων "Έλενα Βενιζέλου", το κρατικό ωδείο Χανίων και ο γραφικός δημοτικός κήπος (1870),έργο του Ρεούφ Πασά, που κατασκευάστηκε στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πάρκων ως το πρώτο κοινοφελές έργο της πόλης, και σήμερα φιλοξενεί το δημοτικό θερινό κινηματογράφο.
Στην ανατολική γωνία του βρίσκεται το Ρολόι του 1924. Ανάμεσα στα Νέα Καταστήματα και το Κουμ-Καπί βρίσκεται η δημοτική αγορά Χανίων. Αποτελεί ένα σταυροειδές κτήριο, που κατεσκευάστηκε το 1913 στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας και απο τότε φιλοξενεί διάφορα παραδοσιακά μαγαζάκια και ταβερνάκια. Απο εκεί ξεκινά η οδός Δημοκρατίας, που περνά ανάμεσα απο το δημοτικό κήπο και το στάδιο, λίγο πιο κάτω συναντά το "δεσποτικό", το αρχοντικό σπίτι του μητροπολίτη Χανίων και καταλήγει στην πλατεία δικαστηρίων. Το πανέμορφο τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο του 19ου αιώνα, οπου σήμερα φιλοξενεί τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες της νομαρχίας Χανίων.
Πίσω απο τα δικαστήρια βρίσκεται ο ναός Πέτρου και Παύλου, όπου βρέθηκε το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης.
Στα δυτικά των δικαστηρίων βρίσκεται το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με το Κέντρο Νεολαίας του δήμου Χανίων. Δίπλα του βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το πολεμικό μουσείο, που φιλοξενείται στον ιταλικό στρατώνα του 19ου αιώνα.
Απο τα δικαστήρια ξεκινά επίσης και η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στις συνοικίες των Ταμπακαρίων (τα παλιά βυρσοδεψεία) και της Χαλέπας. Στη Χαλέπα βρίσκονται πολλά νεοκλασικά κτήρια από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, όπως και τα τότε προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Εκεί βρίσκεται και η οικία του Ελ. Βενιζέλου, που φιλοξενεί το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών "Βενιζέλος", η παλιά γαλλική σχολή, που φιλοξενεί την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και το ΤΕΙ Χανίων. Επίσης στη Χαλέπα βρίσκονται και πολλές εκκλησίες, οπως η Αγ. Μαγδαληνή σε Ρώσικο ρυθμό, ή η Ευαγγελίστρια χτισμένη σε ρυθμό Μπαρόκ, καθώς και το μετέπειτα παλάτι του πρίγκηπα Γεώργιου. Στο λόφο πάνω απο τη Χαλέπα, βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας με τους Τάφους των Ελ. και Σ. Βενιζέλου. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ και το γλυκό του με την ομορφότερη θέα στα Χανιά. Εκεί βρίσκεται και η πολυτεχνειούπολη του Πολυτεχνείου Κρήτης (Κουνουπιδιανά). Η περιοχή είναι καταπράσινη και η θέα μαγευτική.
Στα νότια της πόλης των Χανίων βρίσκονται οι συνοικίες της δεξαμενής, όπου έγιναν πολύ σκληρές μάχες το 1941, ο Αη Γιάννης και ο Κουμπές, όπου βρίσκονται τούρκικοι κουμπέδες (ταφικά μνημεία). Στη συνοικία Χαλέπα κατασκευάζεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επέκτασης συνολικού ύψους 110εκ. ευρώ στο Αεροδρόμιο Χανίων, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα αποτελεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κρήτης.
Άλλες συνοικίες της πόλης είναι τα Λενταριανά, το Πασσακάκι, το Βαρούσι, το Φράγκικο (όπου βρίσκεται το Φράγκικο νεκροταφείο), η Πελεκαπίνα (όπου βρίσκεται το μετόχι του πολιτικού το 19ου αιώνα Κ. Μάνου) και η Χρυσοπηγή με το μοναστήρι της..

(πηγή wikipedia.org)

Παραδοσιακά χωριά στην περιοχή των Χανίων
:


Χρυσή Ακτή (περιοχή Χανίων): Το χωριό Χρυσή Ακτή βρίσκεται 2.5km δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις λίγα μέτρα ανατολικά από την παραλία των Αγίων Αποστόλων. Με έκταση πάνω από ένα χιλιόμετρο, η Χρυσή Ακτή διαθέτει χρυσή άμμο και ρηχά νερά, ασφαλή για τα παιδιά, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ντουζιέρες, ναυαγοσώστη, θαλάσσια σπορ, γήπεδα βόλεϊ, παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης, καφετέριες, σνακ μπαρ, beach bars, ταβέρνες, εστιατόρια, καταλύματα, σούπερ μάρκετ και σταθμό ταξί.
Καλύβες (περιοχή Χανίων)
: λιγότερο τουριστικό χωριό από οποιοδήποτε άλλο από τα χωριά που βρίσκονται ανάμεσα στα Χανιά και το Μάλεμε. Ένα πραγματικό κρητικό χωριό με παραδοσιακά καφενεία και μια υπέροχη παραλία.
Σταυρός (περιοχή Χανίων): Το χωριό Σταύρος βρίσκεται μόλις 14 χλμ. από τη σύγχρονη πόλη των Χανίων και στην πραγματικότητα δεν είναι ένα χωριό, αλλά περισσότερο ένα συνονθύλευμα από σπίτια χτισμένα κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ακόμα πιο πρόσφατα με ένα ικανό αριθμό από μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Διαθέτει ένα μαγευτικό κολπίσκο (εκεί όπου γυρίστηκαν οι σκηνές στην παραλία από την ταινία Αλέξης Ζορμπάς), καθώς και μια μεγαλύτερη σχεδόν έρημη αμμουδιά. Σας προτείνουμε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο αν κανονίσετε την διαμονή σας στο χωριό Σταυρός ώστε να μετακινηθείτε εύκολα σε όλο το νησί.
Αγία Μαρίνα (χωριό στην περιοχή Χανίων): Η Αγία Μαρίνα στα Χανιά, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρο της Δυτικής Κρήτης και απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, 23 χλμ από το αεροδρόμιο και 17χλμ από το λιμάνι της Σούδας. Η Αγία Μαρίνα είναι χτισμένη κατά μήκος μιας όμορφης παραλίας με αμμουδιά και βρίσκεται στον κεντρικό παραλιακό δρόμο. Η Αγία Μαρίνα διαθέτει όλα τα είδη των καταλυμάτων από ττα πολυτελή ξενοδοχεία με τις εξαιρετικές υπηρεσίες, μέχρι τα οικογενειακά ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τα τελείως απλά δωμάτια, πολλά εστιατόρια, ελληνικές παραδοσιακές ταβέρνες και πολλά μπαρ καθώς και κλαμπ προσφέροντας μεγάλη ποικιλία στις επιλογές νυχτερινής διασκέδασης.
Η Αγία Μαρίνα συνδιάζει μια ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή με την γαλήνια ατμόσφαιρα του χωριού την ίδια στιγμή.
Παλαιοχώρα (χωριό στην περιοχή Χανίων): Το χωριό Παλαιοχώρα απέχει 70 χιλιόμετρα από την πόλη στα Χανιά. Δεν είναι ένα πολύ τουριστικό χωριό αλλά διαθέτει καθαρή παραλία και παραδοσιακές μικρές ελληνικές ταβέρνες (εστιατόρια), ώστε να θεωρείται ιδανικό για κάθε επισκέπτη που θέλει να απολαύσει περισσότερο ήσυχες διακοπές στα Χανιά.
Σούγια (χωριό στην περιοχή Χανίων): Το χωριό Σούγια βρίσκεται 75 χλμ. από την πόλη των Χανίων, στο τέλος μιας μακράς κοιλάδας στα νότιοδυτικά της Κρήτης. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στη Σούγια, προκειμένου να έχουν ήσυχες διακοπές και να απολαύσουν την όμορφη παραλία του. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Σούγια είναι πολύ περιορισμένες. Το ταξί είναι μια καλή επιλογή για τις μετακινήσεις σας (αλλά βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων).
Η Σούγια έχει επτά εστιατόρια που που διαθέτουν παραδοσιακά πιάτα και επαναλαμβανόμενους πελάτες. Με το τρόπο αυτό όλα τα εστιατόρια σερβίρουν εξαιρετικό φαγητό σε τιμές χαμηλότερες από το μέσο όρο της Κρήτης.
Η Αγία Ειρήνη (χωριό στην περιοχή Χανίων) και το φαράγγι της: Αυτό το χωριό βρίσκεται 40 χλμ. από τα Χανιά. Η σημασία της Αγίας Ειρήνης έγκειται στο ότι αποτελεί το βόρειο άκρο του φαραγγιού που πήρε το όνομά του από το χωριό. Το φαράγγι (που είναι πολύ όμορφο και στο οποίο θα συναντήσετε πολύ λιγότερο κόσμο απ' ότι στο φαράγγι της Σαμαριάς) είναι αρκετά δημοφιλές στους πεζοπόρους. Η ίδια η κοιλάδα συνεχίζει κάποια απόσταση βόρεια του χωριού στη λεκάνη απορροής διαίρεση βόρεια και νότια της Κρήτης.
Ομαλός (χωριό στην περιοχή Χανίων):
Ομαλός, Χανιά - Κρήτη, είναι ένα μικρό χωριό (δεν θα πρέπει να περιμένουμε πάρα πολλές τουριστικές ανέσεις για τον ταξιδιώτη) στη μέση του ομώνυμου οροπεδίου του Ομαλού, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων. Ο Ομαλός είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες τοποθεσίες στο νησί της Κρήτης και αποτελεί ιδανικό μέρος για να περάσετε τη νύχτα, αν θέλετε να σηκωθείτε νωρίς το πρωί και να συνεχίσετε στο φαράγγι της Σαμαριάς αποφεύγοντας τους πολλούς τουρίστες.
Αγία Ρούμελη (χωριό στην περιοχή Χανίων):
Ένα μικρό χωριό στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς (Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Κρήτη, θεωρείται το μεγαλύτερο φαράγγι στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μετρώντας σε μήκος τα 18 χιλιόμετρα).
Λουτρό (χωριό στην περιοχή Χανίων): Ήσυχο, παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 71 χιλιομέτρων νότια των Χανίων στο τέλος του Ακρωτηρίου Μουρί. Αποτελείται από ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με κάποια αρχαιολογικά ερείπια, μερικά σπίτια, μικρά ξενοδοχεία και ταβέρνες. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και ήταν το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης. Απολαύστε το περπάτημα στο γραφικό, ορεινό παρθένα τοπίο με τις κοιλάδες και τα φαράγγια..
Σφακιά (χωριό στην περιοχή Χανίων): Δημοφιλές χωριό στην περιοχή των Χανίων με πολλούς ανθρώπους. Τα Σφακιά θα μπορούσαν επίσης να περιγραφούν ως μια ορεινή περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού της Κρήτης, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων. Θεωρείται ένα από τα λίγα μέρη στην Ελλάδα που δεν έχουν καταληφθεί πλήρως από ξένες δυνάμεις. Υπάρχουν πολλές παραλίες στα Σφακιά που δεν βλέπουν το πλήθος των τουριστών της βόρειας ακτής. Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 πεζοπορίας που διασχίζει την Κρήτη μέσα από τα βουνά των Σφακίων. Τα παραθαλάσσια χωριά του δεν συνδέονται με παραλιακό δρόμο, αλλά μπορείτε να τα προσεγγίσετε με ferry boats. Πάνω από τη Χώρα Σφακίων βρίσκεται το Φραγκοκάστελλο, κυριολεκτικά "Φράγκικο κάστρο". Το ενετικό φρούριο αυτό χτίστηκε το 1371 για να αποτρέψει ανεπιτυχώς τους πειρατές να ελέγχουν τα Σφακιά καθώς δυστυχώς καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό.

 

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Chania informations, photos, hotels, destinations, beaches, city, town, monuments, hania,
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
ΧΑΝΙΑ: Χρήσιμα τηλέφωνα μετακίνησης στα Χανιά
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

· Λιμεναρχείο Σούδας
Διεύθυνση: Λιμάνι Σούδας, Χανιά
Tηλέφωνα Λιμεναρχείου:
(0030) 28210 - 89240

· Λιμεναρχείο Χανίων
Διεύθυνση: Ακτή Τομπάζη 21,
Χανιά
Τηλέφωνο για πληροφορίες:
(0030) 28210 98888
Τηλέφωνο γραφείου Λιμενάρχη:
(0030) 28210 - 98388

· Ράδιο Tαξί Χανιά:
ΕΡΜΗΣ
Διεύθυνση: Κορωναίου 1, Χανιά
Τηλέφωνα: (0030)
28210 98700 / 98770
ΚΥΔΩΝ
Διεύθυνση: Μαργουνίου 76, Χανιά
Τηλέφωνα:
(0030) 28210 94300

·Πληροφορίες δρομολογίων
αστικό ΚΤΕΛ Χανιά:

Διεύθυνση: Πλατεία 1866, Χανιά
Τηλέφωνο για πληροφορίες:
(0030) 28210 93024

· Πληροφορίες δρομολογίων
υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανιά:

Διεύθυνση: Κυδωνίας 73-77, Χανιά
Τηλέφωνο για πληροφορίες:
(0030) 28210 93306/93052

·Κρατικός Αερολιμένας στα
XΑΝΙΑ "Δασκαλογιάννης"

Τηλεφωνικό Κέντρο αερολιμένα:
(0030) 28210 83800/83805
μετάβαση στην ιστοσελίδα

· Πληροφορίες Aegean Αirlines Αεροδρόμιο Χανιά:
Διεύθυνση: Αεροδρόμιο Χανίων, Ακρωτήρι
Τηλέφωνα αεροπορικής εταιρείας:
(0030) 22410 27706 & 22410 75134


Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
ΧΑΝΙΑ: Χρήσιμα τηλέφωνα τουριστών στα Χανιά
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

·Δημοτική Αστυνομία Χανίων
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 23 , Χανιά
Τηλέφωνο: (0030)
28210 28734

· Άμεση επέμβαση Αστυνομίας Χανίων
:
Τηλέφωνο: 199
Διέυθυνση:
Γρηγορίου Ε' & Καραϊσκάκη, Χανιά

· Τηλέφωνο καταγγελιών:
(0030) 28213 41650
Αστυνομία στο Αεροδρόμιο Χανίων, Ακρωτήρι
Τηλέφωνο: (0030)
28210 63033

· Τουριστική Αστυνομία Χανίων
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 23 , Χανιά
Τηλέφωνο: 28210 25931

·Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών,
Δήμος Χανίων:

Διεύθυνση: Μυλωνογιάννη 53, Χανιά
Τηλέφωνο: 28213 - 41665 / 6

· EOT Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού Χανίων:
Διεύθυνση: Κριάρη 40
(Πλατεία 1866), Μέγαρο ΠΑΝΘΕΩΝ, Χανιά
Τηλέφωνο: (0030) 28210 92943


·Τροχαία Χανίων
Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρακλείου 23 , Χανιά - Κρήτη
Τηλέφωνο:
(0030) 2821 0 28758

· ΕΚΑΒ:
Διεύθυνση: Ηγ. Γαβριήλ 29 , Χανιά
Τηλέφωνο: 166
(0030) 28210 28667

·Γενικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος:
Διεύθυνση:
Μουρνιές, Χανιά, Κρήτη
Τηλέφωνο:
(0030) 28210 22000

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

Μουσεία, μνημεία, μοναστήρια, αξιοθέατα, εκδηλώσεις, παραδοσιακές γιορτές & πανηγύρια!

Αξιοθέατα στα Χανιά - Τοπικές παραδόσεις και γιορτές:

Chania - info - information - traditional products - beaches - city - nidri - vasiliki - town - attractions - events, local, traditions, Chania - info - information - traditional products - beaches - city - nidri - vasiliki - town - attractions - events, local, traditions, Chania - info - information - traditional products - beaches - city - nidri - vasiliki - town - attractions - events, local, traditions,
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις


 • Αρχαιολογικό μουσείο στα Χανιά:
  Διεύθυνση: Χάληδων 21, πόλη - Χανιά.
  Tηλ: 28210-90334 / e-mail: keepka@culture.gr
  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 8.30 έως τις 15.00 / Δευτέρα κλειστά
  Εισιτήριο εισόδου: 2,00 €


 • Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων:
  Ο στόχος πίσω από την παρουσίαση του υλικού αυτού είναι να σκιαγραφήσει την ιστορική και καλλιτεχνική προσωπικότητα του νομού Χανίων κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Τα εκθέματα έχουν χωριστεί σε ομάδες ανάλογα με το είδος του αντικειμένου: ψηφιδωτά, επιτύμβιες επιγραφές, τοιχογραφίες, εικόνες, αρχιτεκτονικά γλυπτά, κεραμικά και αντικείμενα μικροτεχνίας και νομίσματα. Τα εκθέματα σε κάθε μονάδα παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά. Χάρτες και επεξηγηματικά πάνελ ενημερώνουν τους επισκέπτες σχετικά με την προέλευση των εκθεμάτων και το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής τους.
  Διεύθυνση: Οδός Θεοτοκοπούλου 78, Πόλη Χανιών, Κρήτη
  Tηλ: 28210 96046
  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 8.30 έως τις 15.00 / Δευτέρα κλειστά.
  Είσοδος μουσείου: 2,00 €

 • Πολεμικό μουσείο, Χανιά - πόλη:
  Το πολεμικό Μουσείο των Χανίων είναι ένα μουσείο στα Χανιά, Κρήτη, Ελλάδα, παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας. Ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1995. Το μουσείο εκθέτει φωτογραφίες, έργα τέχνης του πολέμου και άλλα αντικείμενα από τις εθνικές πολέμους και επαναστάσεις της Ελληνικής Ιστορίας. Στεγάζεται σε ένα κτίριο, που χτίστηκε το 1870 και σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μακούζο, η οποία στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας από τον ιταλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
  Διεύθυνση:
  Οδός Τζανακάκη, Χανιά
  Tηλέφωνο: 28210 44156
  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο από τις 09.00 έως τις 14.00.
  Τιμή εισόδου: Free.

 • Byzantine collection in Chania Museum
  Address:
  78 Theotokopoulou street, Chania
  Τelephone contact number: (0030) 28210 96046

 • Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου στη πόλη των Χανίων:
  Είναι το σπίτι όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος πέρασε τα νεανικά του χρόνια, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά του, και όταν πέθανε η γυναίκα του. Έμενε σε αυτό το σπίτι, όταν η Επανάσταση του 1897 ξέσπασε και όταν έφυγε για το Θέρισο, το 1905. Επέστρεψε σε αυτό το σπίτι πριν από τη μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει στο κίνημα της Εθνικής Άμυνας το 1916 και έφυγε από το ίδιο σπίτι μετά την αποτυχία του κινήματος το 1935. Έζησε εκεί για σχεδόν το ήμισυ της ζωής του και σε αυτό το σπίτι ενίσχυσε τους ισχυρούς δεσμούς του με την πατρίδα του και την οικογένειά του..
  Διεύθυνση:
  Οδός Έλενας Βενιζέλου
  Τηλ: 28210 -56008 / e-mail: info@venizelos-fountation.gr
  Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 11.30 έως τις 13.30 και από τις 18.00 έως τις 20.00 (εκτός Σαββατοκύριακου).
  Κόστος εισόδου: 2,00 €.


 • Το βυζαντινό κάστρο ΚΑΣΤΕΛΙ στα Χανιά:
  Εδώ βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας τα μινωικά Χανιά. Την ίδια θέση της Κυδωνίας, η οποία συνέχισε να διατηρήσει τη στρατηγική της σημασία στο λόφο Καστέλι, ένα βυζαντινό φρούριο χτίστηκε αργότερα, όπου σε πολλά μέρη παρεμβαίνει στο αρχαίο τείχος και έχει κατασκευαστεί με τα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας. Οι Βενετοί ίδρυσαν την έδρα τους εκεί το 1252, κατασκέυασαν την κατοικία του πρύτανη (ο πρύτανης ήταν ο Διοικητής Χανίων), ενώ στον ίδιο χώρο ήταν η έδρα των πασάδων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Κατά τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας, η χριστιανική αριστοκρατία ζούσε μέσα στο Καστέλι. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και η μεσαιωνική όψη της περιοχής είχε πλέον χαθεί για πάντα. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση του τείχους από την μεριά του Βορρά. Υπάρχει επίσης ο κεντρικός δρόμος που διέσχιζε το Καστέλι, η σύγχρονη οδός Κανεβάρο με τα επιβλητικά αρχοντικά...


 • Το βενετικό λιμάνι στα Χανιά και η παλιά πόλη:
  Η παλιά πόλη των Χανίων με το γραφικό ενετικό λιμάνι και τα στενά δρομάκια θα σας μαγέψει από την αρχή. Με μια βόλτα σας σε αυτή θα συναντήσετε την περιοχή που ονομάζεται " Μαχαιράδο ", όπου μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά καταστήματα που ειδικεύονται στην κατασκευή και την πώληση της παραδοσιακής κρητικής μαχαίρας, χαραγμένης με τη φημισμένη Κρητική μαντινάδα. Ένα τέλειο αναμνηστικό της επίσκεψής σας στα Χανιά. Το γραφικό ενετικό λιμάνι των Χανίων συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ενετικό λιμάνι προσφέρει ευχάριστους περιπάτους στα γραφικά δρομάκια και προσελκύει πολλούς τουρίστες όλο το χρόνο από όλα τα μέρη της γης.
  Υπάρχουν επίσης πολλά μπαρ και εστιατόρια κατά μήκος προς την ακτογραμμή για να σας προσφέρουν ευχάριστες στιγμές διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οι συνοικίες της πόλης έξω από τα τείχη εξακολουθούν να διατηρούν την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στενά περάσματα που περιβάλλονται από κομψά σπίτια χτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους προσφέρουν στους επισκέπτες ευχάριστες διαδρομές για να τα ανακαλύψουν. Πολλά νεοκλασικά κτίσματα σώζονται και σε γειτονικές περιοχές, όπως στο "Χαλέπας". Ο Φάρος της πόλης των Χανίων είναι το σήμα κατατεθέν της..


 • Το φαράγγι της Σαμαριάς:
  Η Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς το οποίο πήρε το όνομα του από παράφραση της μονής (14ος αιώνας) της Οσίας Μαρίας που βρίσκεται στην διαδρομή του, είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα τόσο των Χανίων όσο και ολόκληρης της Κρήτης. Κάθε τουρίστας ή επισκέπτης αυτού του ευλογημένου νησιού έχει ακούσει ακούσει για το πανέμορφο αυτό φαράγγι, το "φάραγγα', όπως αποκαλούν τη Σαμαριά οι ντόπιοι από θαυμασμό για την ομορφιά του, αλλά και για να το ξεχωρίσουν σε σχέση με τα άλλα μικρότερα φαράγγια που υπάρχουν στην Κρήτη. Με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα το φαράγγι της Σαμαριάς (χαρακτηριστέο και ως Εθνικός Δρυμός) προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις καθώς φιλοξενεί περισσότερα από 450 είδη φυτών - τα οποία δεν επιτρέπεται να αφαιρέσει κανείς κόβοντας τα- αλλά και μοναδικά, σπάνια ζώα. Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με μήκος 18 χμ. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (με υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη. Στην μέση του φαραγγιού θα συνατήσετε το χωριό της Σαμαριάς, το οποίο αν και εγκαταλελειμένο από το 1962, όταν ανακυρήχθυκε η περιοχή σαν Εθνικός Δρυμός, αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα της τοπικής κρητικής αρχιτεκτονικής. To φαράγγι της Σαμαριάς (κανονική διαδρομή από 5 εώς 8 ώρες) είναι ανοικτό από τα μέσα Απριλίου εώς τα μέσα Οκτωβρίου και η είσοδος σε αυτό διατίθεται με ένα φθηνό εισιτήριο. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση να σας αποτραπεί η είσοδος αν ο καιρός δεν είναι καλός ή υπάρχουν κατολισθήσεις σε συγκεκριμένα σημεία του φαραγγιού. Υπάρχει και η συντομότερη διαδρομή για το φαράγγι από την Αγία Ρούμελη, αλλά καλό θα είναι να φροντίσετε την ημέρα της επίσκεψης σας να μην έχει αέρα για να διευκολύνετε την πρόσβαση σας από αυτό το σημείο. Περισσότερες πληροφορίες για το φαράγγι της Σαμαριάς θα πάρετε μόνο από τους φιλόξενους ντόπιους Κρητικούς που γνωρίζουν καλά όλα τα κατατόπια.


 • Φεστιβάλ Γραμβούσσας, περιοχή Χανίων – Κρητικός Γάμος:
  Το φεστιβάλ της Γραμβούσας είναι ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων που αρχίζουν τον Αύγουστο και διαρούν έως τις πρώτες δέκα ημέρες του Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οργανώνεται τα τελευταία 25 χρόνια από την κοινότητα της Γραμβούσας και έχει πάρει το όνομά του από την μακρινή δυτική Χερσονήσο της Κρήτης. Αποτελείται από εκδηλώσεις, όπως αγώνες βόλεϊ, αγώνες, ποδηλασία, τουρνουά σκακιού, λογοτεχνίας, της τέχνης και παραδοσιακές βραδιές, καθώς και συναυλίες στο πέτρινο αμφιθέατρο στα Νωπήγεια. Το αποκορύφωμα της παραδοσιακής γιορτής είναι η εντυπωσιακή αναπαράσταση κρητικού γάμου, όπου δύο νεαροί ντόπιοι παριστάνουν την νύφη και τον γαμπρό. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές το ζευγάρι περιφέρεται μέσα στην πόλη πάνω σε υπέροχα καθαρόαιμα κρητικά άλογα σε μια εντυπωσιακή παρέλαση υπό τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Ακολουθεί ένα μεγάλο γλέντι με πολύ παραδοσιακή μουσική και χορό, φαγητό, κρασί και τσίπουρο που συνεχίζεται μέχρι αργά τη νύχτα ή και πολλές φορές έως νωρίς το πρωί. Μια εξαιρετική δουλειά σε βίντεο της αναπαράστασης παραδοσιακού κρητικού γάμου μπορείτε να δείτε εδώ: vimeo.com/29010688

  Κάποιες άλλες κρητικές παραδοσιακές εκδηλώσεις και γιορτές είναι:
 • Η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου της Χρυσοσκαλίτισσας - 15 Αυγούστου.
 • Σηρικάρι: Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Παρθένου - 15 Αυγούστου.
 • Εορτή Ροδωπού - Αγίου Ιωάννη την 28η Αυγούστου.
 • Εορτή Αγίου Παντελεήμωνα στις 27 Ιουλίου.

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Χανιά και παραλίες: Οι καλύτερες παραλίες
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

Οι πιο γνωστές και δημοφιλείς παραλίες για κολύμπι στα Χανιά

chania beaches, Hania beach chania beaches, Hania beach chania beaches, Hania beach
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις

Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στα Χανιά είναι:

 • Η παραλία στο Ελαφονήσι:
  Ιδανική παραλία για surfing (παραλία με ψιλή άμμο αλλά και βράχια, 70 χιλιόμετρα νότιο-δυτικά από τα Χανιά, με ρηχή λιμνοθάλασσα. Το ελαφονήσι είναι ένα μικρό νησάκι μόλις 200 μέτρα από την ακτή).

 • Παραλία Μπάλλος, περιοχή Χανίων:
  Αμμώδης παραλία με ρηχά νερά και πολλά κοχύλια. Βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και θεωρείται ως μία από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου..

 • Παραλία Σούγια, περιοχή Χανίων:
  Μεγάλη σε μήκος, ήσυχη παραλία μπροστά από το χωριό με το ίδιο όνομα η οποία βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νότια από τα Χανιά..

 • Παραλία Αγίων Αποστόλων, περιοχή Χανίων:
  Μια καλά οργανωμένη παραλία - τρεις όρμοι με κρυστάλλινα νερά, μόλις 7 χλμ. δυτικά της πόλης των Χανίων..

 • Παραλία Λουτράκι - περιοχή Χανίων:
  Όμορφη παραλία, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά με ρηχά νερά και ψιλή άμμο. Βρίσκεται 12 χλμ ανατολικά των Χανίων.

 • Παραλία Μαράθι - περιοχή Χανίων:
  Καλά οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης στη περιοχή Λουτράκι.

 • Παραλία Ραβδούχα - περιοχή Χανίων:
  Παραλία με βότσαλα και βραχώδη βυθό, ιδανική για ψάρεμα με ψαροντούφεκο. Βρίσκεται 33 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων.

 • Παραλία Γεράνι - περιοχή Χανίων:
  Μια από τις πιο όμορφες παραλίες στα Χανιά, πολύ κοντά στο χωριό Πλατανιάς (απόσταση μόλις 12 χλμ. από τα Χανιά), με ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Στην παραλία αυτή μπορείτε επίσης να βρείτε και αυγά από την προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα "caretta - caretta".

 • Παραλία Αγίας Μαρίνας - περιοχή Χανίων:
  Καθαρή παραλία, ιδανική για surfing, 9 km δυτικά της πόλης των Χανίων.

 • Παραλία Σταλός - περιοχή Χανίων:
  Στο παραλιακό χωριό Σταλός - 7 km δυτικά της πόλης των Χανίων.
  Μία όμορφη, καθαρή και καλά οργανωμένη παραλία με άμμο στην περιοχή Κάτω Σταλός.

Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα – εκδηλώσεις, ΧΑΝΙΑ Ξενοδοχεία, ΧΑΝΙΑ Ξενοδοχεία 5 Αστέρων, Ξενοδοχεία 4 Αστέρων χανιά, Χανιά πολυτελή καταλύματα, πολυτελείς βίλες Χανιά, Χανιά πολυτελείας εκτέλεση δραστηριοτήτων, Χανιά καλύτερο ξενοδοχείο,
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - ΧΑΝΙΑ - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
Χανιά - Πληροφορίες - παραλίες - πόλη - παραδοσιακά - τοπικές - προϊόντα - χωριό - αξιοθέατα - εκδηλώσεις
  Share Hotels and Information  
ΧΑΝΙΑ -> Βρες Ξενοδοχεία + πληροφορίες:
  Ξενοδοχεία, ελληνικός τουριστικός οδηγός, ξενοδοχείο, διαμερίσματα, δωμάτια, τιμή, τιμές, φθηνό, διακοπές, δωμάτιο, τιμες,   προορισμός, επίσκεψη, πληροφορίες, ενημέρωση, ταξίδια, μνημεία, τουριστικός οδηγός, αξιοθέατα   Photos, images, photo, fotos, foto, image  
  Ξενοδοχεία, ελληνικός τουριστικός οδηγός, ξενοδοχείο, διαμερίσματα, δωμάτια, τιμή, τιμές, φθηνό, διακοπές, δωμάτιο, τιμη,   διακοπές, προορισμός, προορισμοί, τουριστικοί, ταξίδι, προσφορά, προσφορές, τιμή, τιμές, φθηνό, φθηνά, ξενοδοχεία, ξενοδοχείο, δωμάτιο, δωμάτια, διαμονή, ήμερο, πληροφορίες, διήμερο, τριήμερο,   Photos, images, photo, fotos, foto, image  
Αναζήτηση Ξενοδοχείου on line:

Ημερομηνία check in


Ημερομηνία check out
'Αλλες Προσφορές σε χαμηλές Τιμές ΕΔΩ <-

low price hotels cheap Greek hotel, room, apartments, cheap, price, rate, rates, prices, deal, deals Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals Greek hotel, room, apartments, cheap, price, rate, rates, prices, deal, deals Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals Greek hotel, room, apartments, cheap, price, rate, rates, prices, deal, deals Greek tourist guides hotels home page Contact Greek Tourist Guides Greek hotel, room, apartments, cheap, price, rate, rates, prices, deal, deals Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals Contact Greek Tourist Guides Greek tourist guides hotels home page AdBest Advertising GReece gor GReek Tourist Guides GReek hotels, info GReece, GREEK TOURIST GUIDE Ματίνα Στούντιος Λευκάδα Matina Studios Lefkada Contact Greek Tourist Guides Greek tourist guides hotels home page AdBest Advertising GReece gor GReek Tourist Guides GReek hotels, info GReece, GREEK TOURIST GUIDE Greek hotel, room, apartments, cheap, price, rate, rates, prices, deal, deals Greek hotels, rooms, apartment, cheap, price, rate, rates, prices, deal, best deals Contact Greek Tourist Guides Greek tourist guides hotels home page AdBest Advertising GReece gor GReek Tourist Guides GReek hotels, info GReece, GREEK TOURIST GUIDE